Vloerbekleding

De voor- en nadelen van een keramische tegelvloer

De voor- en nadelen van een keramische tegelvloer
Een vloertegel van keramiek is een geweldig alternatief voor andere soorten vloeren. Het is slijtvast, onderhoudsvrij en in alle kleuren en formaten te krijgen. Maar zijn er naast voordelen ook nadelen? We hebben het voor je uitgezocht en vijf voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

De voordelen

Hygiëne

Hygiëne is voor de meeste mensen heel belangrijk in huis. Keramische vloeren zijn hier geschikt voor. Met kinderen of huisdieren krijg je snel vuil naar binnen. Omdat vloertegels keihard zijn trekt vuil en vocht niet in het keramiek en kun je het eenvoudig aanvegen of met een dweil schoonmaken.

Vloerverwarming

Een keramische vloertegel is de oplossing voor vloerverwarming. Het kan in alle ruimtes, omdat het goed warmte geleid. Je vloer (bijv. vloertegels 60x60) worden niet te warm en blijven mooi op temperatuur. Scheelt ook weer voor je energierekening!

Onderhoudsvrij en ijzersterk

Weinig onderhoud is altijd fijn. Een tegel van keramiek is met hoge temperatuur samengeperst en daarna weken uitgehard. Hierdoor is de tegel ijzersterk en onderhoudsvrij.

Antistatisch

Keramische tegelvloeren zijn antistatisch. Veel vloeren veroorzaken bij wrijving of door er op te lopen een statisch lading. Hierdoor krijg je bij het aanraken van bepaalde materialen een onaangename schok. Dat is bij keramiek niet het geval.

Prijs/kwaliteit verhouding

Je hebt vloertegels al voor 20 of 25 euro per vierkante meter. Een mooie betaalbare oplossing voor jouw nieuwe badkamer, keuken of woonkamer. Zeker als je de prijs vergelijkt met een normale PVC of houten vloer.

De nadelen

Schoonmaakmiddel

Je kunt geen normaal schoonmaakmiddel gebruiken. Gebruik het liefst water met azijn en neem het daarna nog met warm water af. Het zuur uit normale schoonmaakmiddelen bijt zich vast in de tegel en zorgt op de lange termijn voor slijtage.

Krassen

Laat je goed adviseren bij het aankopen van keramische tegels. Leg je bijvoorbeeld vloertegels met een lage PEI waarde (slijtwaarde) in je tuin? Dan heb je binnen no-time veel krassen door verwering en beloop. Er is veel kwaliteitsverschil bij keramische tegels.

Warmte

In de zomer met 30 graden kunnen de tegels zeer heet worden op zonnige plekken. Omdat tegels hun warme vasthouden is het lastiger om de ruimte te koelen. Voordeel in de winter, maar een nadeel in de zomer

Plaatsing van de vloer moet je uitbesteden

Het plaatsen van vloertegels is aan de prijs. Als je wilt dat de vloer er strak in ligt, is het belangrijk om een professionele tegelzetter in te huren. Die egaliseert de vloer, plakt de tegels met de juiste lijm en kit het goed af. Als je dit zelf gaat doen is het bijna onmogelijk om hetzelfde resultaat te behalen.

Vervangen

Wil je de vloer vervangen? In tegenstelling tot een laminaatvloer kun je een tegelvloer niet makkelijk verwijderen. Een tegelvloer is geplakt vergt vakwerk om netjes te verwijderen.

Ook interessant