Keukens

Een nieuwe keuken schetsen: met deze punten dien je rekening te houden

Een nieuwe keuken schetsen: met deze punten dien je rekening te houden
De aankoop van een nieuwe keuken bestaat uit verschillende fasen. Start met een inventarisatie van je wensen, werk vervolgens het ontwerp van de keuken uit en zoek hier de passende onderdelen bij. Kies je voor een door een leverancier geplaatste keuken, of ga je zelf aan de slag? Het voordeel van zelf een keuken plaatsen is dat dit doorgaans goedkoper is, dan de aankoop van een keuken bij een keukenboer. Veel meer mogelijkheden hoef je niet per definitie te hebben! Ook een keukenboer kan de keuken volledig naar jouw smaak ontwerpen.

Een middenweg is het laten ontwerpen van de keuken door een keukenwinkel, om deze vervolgens als een bouwpakket thuis te laten bezorgen. Je kunt de keuken vervolgens zelf in elkaar zetten, waarmee je op de kosten van de keuken bespaart!

Denk na over de stopcontacten en lichtpunten in de keuken

Een eerste punt om rekening mee te houden bij het schetsen van een nieuwe keuken, is het aantal stopcontacten en lichtpunten dat je in de keuken wilt. Stopcontacten kun je relatief eenvoudig zelf plaatsen, mits je dit doet voor de montage van de keuken. Ook lichtpunten zou je zelf kunnen monteren. Let hierbij niet alleen op de plek van het lichtpunt zelf, maar zoek ook naar een geschikt punt voor de schakelaars. Kies je voor een lamp aan het plafond van de keuken, of monteer je de lampen in de verschillende kastjes? De onderdelen voor het monteren van stopcontacten en schakelaars bestel je bij een webwinkel als Gira. Deze partij biedt een breed scala aan contactdozen, schakelmateriaal, installatiemateriaal, enzovoorts.

Zorg voor voldoende kastruimte in de keuken

Niet alleen wil je in de keuken voldoende stopcontacten en lichtpunten hebben. Ook is het belangrijk dat je hier je voorraad, je bestek en bijvoorbeeld het servies op kunt bergen. Kies je voor de combinatie van een keuken met een klassieke buffetkast, of wil je het volledige servies en glaswerk in de keuken zelf op kunnen bergen? Bij het samenstellen van het kastwerk kun je voor lage, middelhoge en hoge kasten kiezen. Houd er bij hoge kasten rekening mee, dat het licht uit de keuken weggenomen kan worden. Het nadeel van middelhoge kasten is dat de bovenzijde hiervan veel stof zal verzamelen. Maak de kastjes om deze reden regelmatig schoon!

Apparatuur voor de keuken selecteren

Nu de keuken steeds meer vorm begint te krijgen, is het zaak om de juiste apparatuur bij elkaar te zoeken. In een keuken mogen een (combi-)oven, koelkast (met vriesvak), afzuigkap, vaatwasser en kookplaat niet ontbreken. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard geleverd zonder een gasaansluiting. Het betekent dat je enkel kunt kiezen voor een kookplaat op inductie, een keramische kookplaat of een los electrisch model. Moderne kookplaten zijn tegenwoordig voorzien van een geïntegreerde afzuiger. Veel consumenten kiezen er echter nog steeds voor om de afzuigkap boven het fornuis te hangen. De geïntegreerde afzuiger werkt niet altijd even goed. Bij een afzuigkap kun je deze aansluiten op een afvoer, of de lucht laten recirculeren.

Ook interessant