Vloerbekleding

10 Tips voor het leggen van vloertegels

10 Tips voor het leggen van vloertegels
Door het coronavirus zitten veel mensen noodgewongen thuis. Thuisblijvers grijpen hun vrije tijd aan om in en om het huis te gaan klussen. Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan deze 10 tips voor het leggen van vloertegels.

Neem de tijd, met het levelsysteem en de juiste instructies kan een handig iemand binnen een aantal dagen perfect een vloer leggen. Nibo Stone levert alle materialen zoals lijm, voeg en levelsysteem erbij.

1. Maak van tevoren een legplan

Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels erin passen, waarbij je ook rekening houdt met de breedte van de voegen. Die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit. Maak een schets op papier (op schaal) en bepaal van tevoren hoe je de tegels wilt leggen en hoe je ze het beste over de ruimte kunt verdelen. In de meeste gevallen zul je met passtukken moeten werken. Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.

2. Bestel altijd voldoende tegels

Bereken hoeveel vierkante meter je nodig hebt door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Vermeerder dit met minimaal 5% voor snij- en breukverlies. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vloertegels bestelt. Je zult wellicht extra tegels nodig hebben om als passtuk te gebruiken en het is aan te raden altijd een aantal vloertegels reserve te houden. Als je om een of andere reden later eens extra tegels moet uitbreken, kun je ze meteen vervangen.

3. Zorg voor een droge en vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen.

Controleer met een paslat of een rechte plank vanuit de hoeken naar het middel of de ondergrond vlak is. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Met behulp van een egalisatiemortel kun je oneffenheden van een paar millimeter opheffen.

4. Bevestig spandraden als leidraad

Nu is het belangrijk om draden te spannen als leidraad voor de plaats van de vloertegels. Je kunt hiervoor stalen spijkers in de vloer slaan en hieraan twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient haaks te zijn en bevindt zich recht tegenover de deur. De afstand van deze draden tot de muur dient even groot te zijn als de breedte van het passtuk (inclusief de voeg).

5. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Maak niet meer lijm aan dan je in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel deze gelijkmatig met een vertande lijmkam. Druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan.

10 Tips voor het leggen van vloertegels

6. Gegarandeerd vlakke tegels met het tegel levelling systeem

Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met het tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar.

De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm.

7. Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar

Nadat je de lijm op de vloer hebt aangebracht, smeer je vervolgens de onderzijde van de vloertegel in met een zo dun mogelijke laag lijm. Dit gaat het best met de vlakke kant van je lijmkam. Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Druk nu de vloertegel stevig in de lijm vast terwijl je de tegel een beetje probeert te wiebelen. Zo wordt de achterkant van de tegel volledig van lijm voorzien. Je kunt ook voorzichtig met een witte gummihamer op de tegels kloppen om zo de vloertegels in de lijm vast te drukken. Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, vallen eventuele kleurverschillen minder op. Zolang de lijm nog niet droog is, kun je de tegels nog wat verschuiven. Met een lange lat kun je controleren of de vloertegels aan de voorkant nog netjes lijnen.

10 Tips voor het leggen van vloertegels

8. Zorg ervoor dat de snijlijn van het passtuk in de hoek komt

Als eenmaal alle vloertegels erin liggen, kun je de passtukken gaan snijden. Op de tegel teken je de maat af, bijvoorbeeld met een waskrijtje of een viltstift. Met een tegelsnijder kun je nu de tegel snijden. Als je die niet hebt, is deze ook te huur bij een bouwmarkt. Als je gebogen uitsparingen moet maken, gebruik dan een tegelzaag.

9. Gebruik voor het aanmaken van voegmiddel een spiraalmenger

Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden. Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Doe dit bij voorkeur niet met de hand, maar met een laagtoerige spiraalmenger. Na het mengen moet de voegmorgtel nog enkele minuten blijven staan. Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan. Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat je geen voegmiddel uit de voeg veegt.

10. Dek de vloer af met een vochtdoorlatend vlies

Om de vloer te beschermen tijdens verdere bouwwerkzaamheden in de woning, mag je de vloer enkel afdekken met een ademend afdekvlies. Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en voorkom je vochtschade aan de vloertegels.

Ook interessant