Vloerbekleding

Alles wat je moet weten over een laminaatvloer

Alles wat je moet weten over een laminaatvloer
Laminaat is een van de meest populaire vloersoorten in Nederland. Overweeg je om zelf een laminaatvloer aan te schaffen? We vertellen je alles wat je moet weten over dit type vloer.

Wat is laminaat?

Het woord laminaat komt uit latijn. Lamina betekent laag en slaat op hoe laminaat is opgebouwd: uit meerdere lagen geperst hout, kunststof en andere materialen. De uitvinding van laminaat kwam van een Zweeds bedrijf. Het bestaat sinds al de jaren zeventig, maar brak pas medio jaren negentig pas echt door. Dit kwam voornamelijk door de introductie van de kliklaminaat, waardoor het een stuk eenvoudiger was om de vloer zelf te leggen. Laminaat wordt doorgaans gezien als een betaalbaar alternatief voor parket.

Voordelen wat een laminaatvloer

Het grote pluspunt dat er voor iedereen een geschikte laminaatvloer is. Er zijn namelijk verschillende stijlen en kleuren. In tegenstelling tot een houten vloer, vergt een laminaatvloer weinig onderhoud. Het is gemakkelijk schoon te maken en af en toe stofzuigen en dweilen is voldoende. Laminaat kan daarnaast goed tegen vocht en verkleurt niet snel. Bovendien heeft een laminaatvloer een veel fijner prijskaartje, helemaal als je een goede laminaat aanbieding vindt. Afhankelijk van de kwaliteit zijn er verschillende prijzen, maar er is over het algemeen een laminaatvloer voor elk budget.

Nadelen van een laminaatvloer

Er zitten een aantal nadelen aan een laminaatvloer. Veel mensen dromen van een houten vloer vanwege de unieke en authentieke uitstraling. Hier kan een laminaatvloer helaas nooit helemaal aan tippen. Er wordt echter wel hard gewerkt om een laminaatvloer steeds meer een houten vloer te laten lijken. Sommige laminaatvloeren zijn dan ook nauwelijks meer van houten vloeren te onderscheiden.

Daarnaast gaat een houten vloer over het algemeen langer mee dan een laminaatvloer, mits je er heel goed voor zorgt. Dit komt omdat een houten vloer geschuurd en gelakt kan worden. Een houten vloer zou dan zelfs je hele leven mee kunnen gaan, terwijl een laminaatvloer een bepaalde levensduur heeft. Deze is afhankelijk van dikte. Hoe dikker de vloer, hoe langer de vloer meegaat.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een laminaatvloer

Je hebt dus verschillende keuzes in de dikte van de laminaatvloer. Voor de woonkamer en keuken is het aan te raden om voor minstens 8 millimeter te gaan. In ruimtes waar je minder vaak komt, voldoet een lagere dikte.

Voordat je naar laminaat gaat kijken, is het verstandig om alvast op te meten hoeveel laminaat je nodig hebt. Neem de afmetingen van de ruimte op en tel 10 procent bij de oppervlakte op, omdat er altijd laminaat verloren gaat bij het zagen.

Tot slot is het kiezen van een goede ondervloer belangrijk. Hoewel het misschien verleidelijk klinkt om te besparen op de ondervloer, is dit niet verstandig. Het laminaat kan dan namelijk heel gehorig zijn.

Ook interessant