Woonleningen

Wanneer kan ik een huis kopen?

Veel mensen willen uiteindelijk stoppen met huren en een eigen huis kopen. Dan is de vraag op welk moment je daar klaar voor bent. Je weet pas wanneer je een huis kunt kopen door grondig na te gaan welke kosten er bij de aankoop komen kijken en wat je financiële mogelijkheden zijn. Je wilt immers na enkele jaren niet in de financiële problemen komen. We geven enkele tips.

Wanneer kan ik een huis kopen: inkomen

Hoeveel je moet sparen voor een huis hangt ten eerste af van het huis en ten tweede van je inkomen. Over het algemeen wordt er gezegd dat je het best niet meer dan een derde van je inkomen gebruikt voor de terugbetaling van een lening. Maar let op: wat je wílt betalen is belangrijker dan wat je kúnt betalen. Uiteindelijk wil je namelijk ook graag je levenskwaliteit bewaren. Ook is het belangrijk dat je naast de maandelijkse hypotheeklasten geld spaart voor eventueel onderhoud, want als plotseling de verwarming kapotgaat, moet je zelf voor de herstellingskosten opdraaien.

Wanneer kan ik een huis kopen: spaargeld

Daarnaast is het niet ideaal om een huis te kopen als je nog bijna niets gespaard hebt. Een goede richtlijn is om voldoende spaargeld te hebben om alle kosten op te vangen die moet betalen bij het kopen van je woning, zoals notaris- en hypotheekkosten. Ruim gerekend zul je daar ongeveer 20 procent van de aankoopprijs aan kwijt zijn.

Een laatste overweging

Niet alleen het geld is belangrijk bij de overweging om een huis te kopen. Het is namelijk een goed idee om te wachten met kopen tot je zeker bent dat je ook een hele tijd in je huis zult blijven wonen. Als je de kans reëel acht dat je leven nog plotsklaps kan veranderen, bijvoorbeeld omdat je voor het werk naar het buitenland vertrekt of omdat je in een andere stad gaat samenwonen met je liefje, dan is het beter om nog te blijven huren.

Ook interessant