Woonleningen

Een huis kopen op afbetaling: de basics op een rijtje

Wil je liever huren of kopen? Die beslissing brengt op zich al heel wat denkwerk met zich mee. Maar wist je dat er nog een soort tussenvorm bestaat? Een huis kopen op afbetaling (ook wel huurkoop genoemd) kan voordeliger uitvallen voor jou als koper.

Wat is kopen op afbetaling?

Stel dat je een huis wilt kopen dat net boven je budget ligt, waardoor je de hypotheek niet kunt betalen. In dat geval kun je een huurkoopconstructie aangaan, waarbij je huur betaalt in plaats van een hypotheek af te lossen. Het verschil met gewoon huren is dat een deel van het huurbedrag wordt gebruikt om je huis af te betalen. Dat kan doorgaan tot het huis helemaal van jou is, of totdat de koopprijs genoeg verminderd is om wel betaalbaar te zijn voor jou.

Voor- en nadelen van kopen op afbetaling

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan huurkoop. De voordelen zijn vrij duidelijk: je bent in staat om een huis te kopen dat anders te duur voor jou zou zijn. Daarnaast is het sowieso gunstiger om te kopen in plaats van te huren, omdat je investeert in vastgoed terwijl huren niets oplevert. Maar overweeg ook de nadelen: je bent bijvoorbeeld pas na volledige aflossing eigenaar van de woning, maar daarvóór ben je wel al aansprakelijk voor eventuele schade aan het huis. En mocht er op een gegeven moment iets misgaan waardoor je de lasten niet meer zou kunnen opbrengen, dan riskeer je dat de voormalige eigenaar het pand terugvordert.

Waarop moet je letten als je een huis op afbetaling koopt?

Helemaal overtuigd om je volgende aankoop op afbetaling te volbrengen? In dat geval moet je met de volgende zaken rekening houden:
  • Kies niet zomaar een huis om op afbetaling te kopen. Controleer de woning goed op eventuele gebreken zodat je zeker weet dat het een interessante investering is.
  • Betaal niet te veel! Zorg dat de aankoopprijs daadwerkelijk vertegenwoordigt wat de woning waard is op de huizenmarkt.
  • Het is meestal beter om slechts gedeeltelijk af te betalen en dus niet te blijven betalen tot de volledige aankoopsom volbracht is. Zo geniet je sneller de voordelen van een hypotheek.

Ook interessant