Woonleningen

Bereken het budget voor de maandelijkse afbetaling van je huis

Een huis of appartement kopen is niet zomaar een zoektocht naar een warm nest, het kan ook een heel slimme investering zijn. Het is dan ook een stevige beslissing om te investeren in vastgoed. Dat vraagt de nodige voorbereiding. En fiscaal gezien is het vaak interessant om een krediet aan te gaan op afbetaling. Dit is misschien wel de belangrijkste stap in het hele proces. De immomarkt biedt voor elk wat wils, maar niet alle panden zijn voor ieder budget weggelegd. Overweeg goed wat je maandelijks opzij kunt en wilt leggen om de lening af te betalen.

Blijf zeer rationeel, zelfs indien uw droomhuis nét boven je budget ligt. De investering in een huis, villa, appartement of loft houdt namelijk niet op bij het aankoopbedrag.

Hou er rekening mee dat in je nieuwe stek misschien wat zaken gerenoveerd dienen te worden. Eventueel is een budget nodig voor een passende inboedel. Beperk dus het maandelijkse bedrag op zo’n manier, dat je iets overhoudt voor extra investeringen.

Een lening zoeken vraagt geduld

Van zodra je een aankoopbudget hebt voorzien en eventueel al een oogje hebt laten vallen op een goede investering, is het raadzaam om bij verschillende financiële instellingen langs te gaan en hun voorstellen te bekijken.

Lenen kan in allerlei vormen, die overal ietwat zullen variëren. Neem rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten. Zoek de beste optie uit en bepaal op welke manier je de afbetaling maandelijks aflost.

Herberekening kan lonen

Op eender welk tijdstip kan je een lening berekenen of laten berekenen. Soms kan het ook interessant zijn om de voorwaarden en aflossingen van een krediet te laten herberekenen. Dat kan zelfs als de leenperiode nog niet is afgelopen.

Op die manier komt de lening aan een hernieuwd aflossingsbedrag en aan een hernieuwde rente. Vaak kunnen op die manier grote bedragen worden uitgespaard, vooral wanneer de rente in de markt gunstig ligt.

Tweede stek: volgende toekomststap

Na verloop van tijd kan het zijn dat door een gezinsuitbreiding of verandering van job een verhuis zich opdringt. Voor de zoektocht naar een tweede nieuwe stek, is het aan te raden om de voorwaarden van een overbruggingskrediet na te gaan. Zo kan je een nieuwe lening aangaan, je huidige stek ondertussen verkopen én een nieuw onderdak zoeken.

Ook interessant