Woonleningen

Wanneer verdwijnt de hypothecaire inschrijving?

Een hypotheek eindigt – in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken – niet automatisch wanneer je lening is afbetaald. Als je bijvoorbeeld een lening van twintig jaar hebt afgesloten, wordt de hypothecaire inschrijving na die termijn niet geannuleerd. Hoe ziet de regelgeving er dan precies uit? In dit artikel lees je het antwoord.

Hypothecaire inschrijving van 30 jaar

Wanneer je een woning koopt en een lening aangaat, vraagt de bank om een hypotheek op het onroerend goed. Er wordt dan een hypothecaire inschrijving geregistreerd bij het bevoegde hypotheekkantoor. Maar die verdwijnt niet automatisch nadat de lening is afbetaald. Een hypotheek loopt namelijk automatisch dertig jaar, ook wanneer je een lening voor bijvoorbeeld vijf, tien of vijftien jaar hebt afgesloten. Op dat moment zijn er geen kosten verbonden aan de afsluiting en hoef je niet bij de bank, de notaris of het hypotheekkantoor aan te kloppen om allerlei paperassen te ondertekenen.

Je hypotheek laten doorlopen

In sommige gevallen kan het voordelig zijn om je hypotheek te behouden, ook al is je lening afbetaald. Als je bijvoorbeeld een nieuwe lening wil aangaan bij dezelfde bank voor de renovatie van je badkamer of keuken, kun je dezelfde hypotheek gebruiken. In dat geval moet er geen nieuwe hypotheek geregistreerd worden en heb je geen extra kosten.

Wanneer hypotheek vroegtijdig annuleren?

Is je lening afbetaald? Dan kun je je hypotheek laten doorhalen. Dat is raadzaam wanneer je je woning wilt verkopen of een lening bij een andere bank wilt afsluiten, maar je bank moet je wel toestemming geven. Om je hypotheek vroegtijdig te annuleren, moet je een akte laten opmaken door de notaris. De notariskosten en registratierechten zijn afhankelijk van het bedrag van de hypothecaire inschrijving. Contacteer vooraf je notaris en win voldoende informatie in.

Ook interessant