Woonleningen

Eigen huis kopen: kunnen we dat wel betalen?

Dat we geboren zijn met een baksteen in onze maag: zo luidt het bekende cliché. Toch blijkt het in de praktijk waar te zijn: de gemiddelde Belg wringt zich in alle mogelijke bochten om een eigen huis te kunnen kopen. Van huren worden we niet gelukkig, want die huurwoning voelt niet aan als een echte ‘thuis’. Neen, we stellen alles in het werk om eigenaar te worden van een woning. En we zijn zelfs bereid om financiële risico’s te nemen ... Al is de boodschap hier wel: bezint eer ge begint.

Huiselijk geluk

Ondanks de economische malaise en de afschaffing van de woonbonus na 31 december 2014 zijn veel Belgen nog steeds gebrand op de aankoop van een woning. Een eigen huis zien we als een investering voor de toekomst. Het is ons baken van zekerheid in onzekere tijden, ons persoonlijk pensioenplan, en tegelijkertijd ook onze bron van geluk - huiselijk geluk vooral.

Breng je budget in kaart

Een eigen huis kopen is nochtans geen evidentie. Een lening aangaan is voor veel kopers een grote stap, die bovendien een serieuze hap uit het budget neemt. Voorzichtigheid is hier geboden. Laat je goed informeren (bijvoorbeeld bij de bank of een onafhankelijk financieel adviseur) over de mogelijkheden die je hebt met jouw persoonlijke portefeuille. Ga niet over één nacht ijs, en breng zorgvuldig je budget in kaart. Hoeveel bedraagt je maandelijkse inkomen? Wat zijn de vaste kosten, en hoe flexibel ben je wat betreft de variabele kosten?

Wanneer je als koppel overgaat tot aankoop van een huis, is goede communicatie essentieel. Bespreek vooraf hoe ver je financieel wil gaan. Zijn jullie bereid om te besparen op variabele kosten als kleding, reizen of culturele activiteiten? Kunnen jullie de hypotheek nog aflossen indien één van beide zijn job verliest? Bedenk dat je financiële situatie bepalend is voor je levenskwaliteit.

Voordelig

Om af te sluiten met een positieve noot: denk op lange termijn. Een huis kopen komt aan het einde van de rit doorgaans voordeliger uit dan een leven lang huren. Je bouwt een vermogen op, en last but not least: je eigendom kan je volledig inrichten zoals je zelf wil!