Vastgoed

Ik wil mijn huis verkopen. Wat zijn de kosten?

Wie zijn huis verkoopt, wil daar – als het even kan – wat aan verdienen. Wie het slim aanpakt, slaagt daar ook in, maar denk eraan: ook je huis verkopen kost geld. Zo moet je, bijvoorbeeld, allerhande attesten en keuringsbewijzen kunnen voorleggen bij verkoop van je huis. We zetten de belangrijkste kosten en formaliteiten op een rijtje.

Keuring van de elektrische installatie

Als je je huis verkoopt, moet je een keuringsverslag van de elektrische installatie kunnen voorleggen aan de koper. De controle moet uitgevoerd worden door een erkende keurder en de kosten van het onderzoek zijn voor de verkoper. Als je elektrische installatie na 1 oktober 1981 werd gecontroleerd, hoef je géén nieuwe controle te laten uitvoeren.

EPC en PID

Elke woning moet over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. De verkoper is verplicht dit aan te vragen en het kost tussen 200 en 250 euro. Het EPC blijft tien jaar geldig.

Daarnaast moet je als verkoper ook het postinterventiedossier (PID) kunnen overhandigen aan de toekomstige eigenaar. Het PID bevat nuttige informatie over de structuur van het gebouw en dergelijke, wat handig is voor architecten en aannemers.

Bodem-attest en stookolieattest

Wie een woning verkoopt, moet bij OVAM een bodemattest aanvragen. Dat kost 50 euro per kadastraal perceel. Als er ooit een risicoactiviteit is uitgevoerd op het terrein, ben je bovendien verplicht als verkoper een oriënterend onderzoek te laten uitvoeren door een erkende bodemsaneringsdeskundige.

Daarnaast moet ook je stookolietank aan alle wettelijke verplichtingen voldoen als je van plan bent je huis te verkopen. Daarbij wordt door de Vlaamse overheid een onderscheid gemaakt tussen ondergrondse en bovengrondse tanks. Bovendien gelden er andere regels voor recente en oude modellen. Ondergrondse tanks moeten bijvoorbeeld om de vijf jaar gecontroleerd worden. Bovengrondse modellen hoeven géén herhalingscontrole meer te krijgen.

Ook interessant