Meubelen

Waarom kiezen mensen voor een eiken tafel?

Waarom kiezen mensen voor een eiken tafel?
Natuurlijke materialen komen telkens terug in woontrends. Logisch want het geeft elk interieur direct een natuurlijk tintje. Bovendien zijn hout, bamboe, riet en onbewerkte stoffen heel goed te combineren met moderne elementen. Of je nou gaat voor een Scandinavische, Engelse of mediterrane stijl, breng de natuur naar binnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van terracotta, natuursteen, eikenhout en schapenhuiden? Combineer er maar lekker op los want er valt meer dan genoeg te kiezen. Of, en vergeet de ‘levende’ natuur niet. Planten geven je interieur pas echt een natuurlijke look. Bovendien verversen ze de lucht in je huis. In dit artikel gaan we het specifiek hebben over eiken tafels en waar je op moet letten als je er een gaat kopen.

Het tafelblad

De meeste eiken tafelbladen zijn samengesteld uit verschillende planken. Meestal zijn ze niet allemaal even breed om een robuuste uitstraling te krijgen. Hout blijft werken, ook eikenhout. Dat betekent dat het krimpt en uitzet waardoor kleine scheurtjes kunnen ontstaan. De meeste mensen vinden dat dit de tafel extra karakter geeft en laten het zo. Maar als het je stoort is het belangrijk om te vragen aan de fabrikant of ze het hout kunnen prepareren (met olie bijvoorbeeld) om dit zoveel mogelijk te voorkomen, want 100% garantie dat er geen scheurtjes in het eiken blad komen heb je niet. Dat heb je wel als je kiest voor een houten kern met daar overheen een laag eikenhout. Eigenlijk is dat dus een dikke laag fineer over een andere soort hout. Daardoor is de tafel lichter, goedkoper in de aanschaf en zullen er geen scheurtjes ontstaan. Maar ja, het is niet een 100% eiken tafel!

Het onderstel

Het eiken tafelblad rust op een onderstel. Natuurlijk kan die ook van eikenhout gemaakt zijn. Maar er zijn ook veel stalen varianten verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: glanzend, geborsteld en in kleur gepoedercoat. In een X, omgekeerde U of 0-vorm. Het is best belangrijk om goed te kijken wat het beste in je interieur past voor je de tafel besteld. Want een eikenhouten tafel is een flinke investering en moet een leven lang mee.

De maat

Een tafel die in een grote showroom bekijkt lijkt een stuk kleiner dan die in werkelijk is. Om je niet te laten verrassen is het een goede tip om er even een meetlint bij te pakken. Hou minimaal een meter ruimte aan tussen de muur en de tafel, dat is de ruimte die nodig is om comfortabel vanaf die kant aan tafel te gaan zitten. Wil je een voorstelling maken van waar de tafel straks komt? Vouw een laken in de vorm en het formaat van de tafel en leg die op de grond. Dan weet je ongeveer hoeveel ruimte die in beslag gaat nemen.

Ook interessant