Een boekenkast op maat laten maken

9 november 2020 Bron: Bouw & Wonen
Een boekenkast op maat laten maken
Kleed je interieur in huis aan met fraaie houten meubelstukken! Hout is bewerkelijk en heeft van zichzelf een hele warme look. Ideaal, wanneer je een ruimte knusser wilt maken. Daar komt bij dat hout goed past bij zowel een klassieke, als moderne interieurstijl. Gebruik de meubelen in de woonkamer, maar ook in een slaap- of eetkamer. Houten meubelen worden in verschillende soorten en eindeloos veel modellen aangeboden. Dat geldt onder meer voor een houten boekenkast. Naast de mogelijkheid om een model uit de winkel te gebruiken in je interieur, kun je deze ook op maat laten maken! In dit artikel lees je er meer over.

Werk je wensen uit voor de boekenkast op maat

Een boekenkast op maat laten maken begint bij een inventarisatie van je persoonlijke voorkeuren. Belangrijk hierbij is onder meer het formaat van de boekenkast. Juist dit punt kan een goede reden zijn om het meubelstuk op maat te laten maken. Zet de boekenkast bijvoorbeeld in een nis in je woon- of slaapkamer! Zou er ruimte naast de boekenkast blijven bestaan, dan vreet dit stof. Daarbij wordt deze ruimte zeer waarschijnlijk niet gebruikt voor andere meubels of accessoires. Met een op maat gemaakte boekenkast benut je de ruimte optimaal. Ook wanneer je een boekenkast onder een schuine wand wilt plaatsen, is het op maat laten maken hiervan vaak de beste optie.

Naast het formaat van de boekenkast speelt ook de indeling hiervan een belangrijke rol. Je kunt kiezen voor twee rijen met meerdere planken onder elkaar, losse rijen, of zelfs drie rijen naast elkaar. Het gebruik van meerdere rijen kan een boekenkast druk maken, maar geeft ook een speels effect! De rijen bieden je daarbij de mogelijkheid om de boeken bijvoorbeeld per categorie of schrijver te sorteren. Onder de planken van de boekenkast zou je nog twee kleine afsluitbare kastjes kunnen laten maken. Maak je hier gebruik van twee laden, of gebruik je deurtjes? Perfect om spullen in op te bergen die je liever niet in het zicht hebt liggen. Denk aan waxinelichtjes, kaarsenstandaards, een aansteker, enzovoorts.

Keuze uit verschillende kleuren boekenkasten

Het op maat laten maken van een boekenkast betekent dat je de keuze hebt uit een breed palet aan kleuren. Bij een grote boekenkast is het belangrijk, dat de kleur hiervan aansluit bij de kleuren die gebruikt worden in de rest van je interieur. Een groot contrast in kleuren zou de ruimtes een rommelige uitstraling geven. Door voor een houten boekenkast te kiezen, kun je deze op een later moment altijd nog eens overschilderen. Ideaal, wanneer je na verloop van tijd bent uitgekeken op een bepaalde kleur.

Veel mensen kiezen voor een rustige kleur aan de buitenzijde van de boekenkast. Met de kleuren van de verschillende boeken in de kast is deze immers vaak al druk genoeg!

Een boekenkast op maat laten maken

Let op het gebruikte type hout voor de boekenkast

Een vierde factor om rekening mee te houden bij het op maat laten maken van de boekenkast is de gebruikte houtsoort. Vaak wordt voor een boekenkast gekozen voor grenen. Dit type hout past goed bij zowel een modern, als klassiek interieur. Een alternatief voor een boekenkast van grenenhout is een variant van massief hout. Een massief houten boekenkast staat goed naast een eettafel van massief eikenhout. Perfect voor een tussenwoning! Welk type hout krijgt bij jou de voorkeur?

Zelf een houten boekenkast bouwen

Naast de mogelijkheid om een houten boekenkast op maat te laten maken, zou je deze vanzelfsprekend ook zelf kunnen ontwikkelen. Op internet vind je instructies voor het maken van een boekenkast. Houd er hierbij rekening mee, dat het vaak erg lastig is om de boekenkast net zo mooi af te werken als dat een professionele meubelmaker dit doet. Denk bijvoorbeeld aan de sierlijke ronding aan de bovenzijde van een boekenkast, of bijvoorbeeld de bolle poten hiervan.

Ook niet onbelangrijk: een houten boekenkast op maat laten maken hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Dit maakt het minder rendabel om zelf een poging te wagen, in de wetenschap dat je mogelijk niet het benodigde gereedschap hebt voor een net zo mooie afwerking van de kast. Op internet vind je diverse partijen die op maat gemaakte boekenkasten te koop aanbieden. Houd rekening met een lange levertijd voor dergelijke op maat gemaakte meubelstukken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo