Interieur

Handige opbergoplossingen voor een opgeruimde woning

Handige opbergoplossingen voor een opgeruimde woning
Een opgeruimd huis is altijd fijn. Of je nu een strakke minimalistische woonstijl hebt, of juist een luxueus eclectisch decor, rondslingerende items doen geen enkel interieur goed.

Het geheim van een opgeruimd huis zit in het hebben van de juiste, en voldoende, opbergruimte. We nemen je hier mee van kamer naar kamer, en bespreken ideeën voor praktische en stijlvolle oplossingen voor een opgeruimde woning.

Een keuken als een onbeschreven blad

In de keuken kunnen zich spullen ook al snel ophopen. Wanneer jouw keukenkastjes altijd steevast te vol zitten, dan is het tijd om hier ofwel meer opbergruimte bij te maken, of simpelweg wat items te verwijderen. Zaken naar zolder verplaatsen of tijdelijk opslag huren kan al snel een groot verschil in ruimte maken, zonder dat je gelijk voor altijd afscheid hoeft te nemen.

Onderschat vooral in de keuken ook niet de kracht van ophangmogelijkheden. Installeer handige haken of rails voor al die pollepels, theedoeken, steelpannen, messen, mokken en zelfs een kruidenrekje, en merk hoe gemakkelijk hiermee items uit de weg, maar toch binnen handbereik komen. Ook kun je uitkijken naar kleine handigheden, zoals een snijplank die precies over de wasbak past, verdelers voor deksels, planken en bladen, een hangende fruitmand en een slim draaisysteem voor dat ene hoekkastje.

Een goede eerste indruk

De hal is als het ware het visitekaartje van je huis. Hier is het belangrijk om voor jassen en vooral de vele schoenen de juiste opbergoplossing te hebben. Heb je veel ruimte, dan kun je spelen met hoge kasten met schuifdeuren, waarachter alle buitenkleding een mooi plekje krijgt. Zorg dat je hier praktisch blijft, dat de deuren makkelijk open en dicht gaan, en dat je genoeg hangers hebt, zeker wanneer je vaak bezoek ontvangt.

Heb je iets minder ruimte, dan zijn haken of een ophangrek vaak beter geschikt. Ga ook hier weer voor voldoende ruimte voor alle bewoners. Voor de schoenen kun je kiezen voor een open rek, waarmee het makkelijk wordt dat ene paar te spotten, of juist gesloten schappen, die voor meer rust zorgen. Bij je spiegel kun je ruimte maken voor sleutels en tassen, maar vermijd dat dit een dumpplek wordt van allerhande items.

Een leefgedeelte met ruimte

De woonkamer, eventueel met leefkeuken eraan vast, is de ruimte waar je vooral overdag de meeste tijd doorbrengt. Weersta de verleiding om zoveel mogelijk in de ruimte te zetten. Zeker als je momenteel wat kleiner woont, kan het in de woonkamer al snel vol worden. Door een inventarisatie te maken van alle objecten die je hier gebruikt en graag bij de hand hebt, kun je vervolgens passende opbergruimte maken.

Waar je ruimte voor maakt in de woonkamer, hangt er dus vanaf waar je de kamer vooral voor benut. Leesfanaten gaan uiteraard voor een boekenkast, met wellicht ook ruimte voor andere multimedia. Doet de living ook gelijk dienst als een thuiswerkplek, dan wil je genoeg plek hebben voor alles wat daarbij komt kijken. Zo kun je aan het einde van de werkdag makkelijk alles opruimen en de rust creëren voor een ontspannen avond.

Een handige manier om de noodzaak voor extra opbergoplossingen te spotten, is door aan het einde van een lange week eens goed te kijken wat er allemaal rondslingert. Ga na of de items wel een thuis hebben, maar daar eenvoudigweg niet worden opgeborgen. In dat geval wil je wellicht een meer praktische opbergplek inrichten. Liggen er bijvoorbeeld altijd weer tijdschriften te slingeren, dan is die ene plek voor ze onder in de buffetkast toch niet de meest praktische. Ga in plaats daarvan voor een stijlvol rek, zodat de magazines beter voor de hand liggen, en ook weer makkelijker weg te leggen zijn. Was er nog helemaal geen vaste plek voor bepaalde dingen, dan is het uiteraard hoog tijd er een aan te wijzen.

Rustig slapen

Tot slot zal het in de slaapkamer vooral om ruimte voor kleding en beddengoed gaan. Is er geen ruimte voor een grote garderobekast, laat staan een walk-in closet, denk dan aan bijvoorbeeld rollende opbergbakken of lades voor onder het bed, extra schappen (hoog) aan de muur en ook weer voldoende ophangruimte en haakjes. Je kunt ook uitkijken naar een bed waarin aan het hoofdeinde al opbergruimte is ingebouwd, om zo optimaal gebruik te maken van dit waarschijnlijk grootste object in de slaapkamer.

De wascyclus blijft natuurlijk altijd doordraaien, probeer hier dus elegante oplossingen voor te vinden. Voor de een is dit eenvoudig een grote wasmand en altijd genoeg ruimte in de kast, voor de andere is dit een rek waaroverheen kleding aan het einde van de dag weggelegd kan worden. Kom je om in de kleren, dan is ook hier een opruim slag wellicht geboden. Ga door je kast heen om te zien welke items voor het seizoen tijdelijk ergens anders opgeslagen kunnen worden, of welke je toch echt nooit meer aan gaat trekken.