Inbouwkasten

Wat voor kledingkasten zijn er?

Wat voor kledingkasten zijn er?
Wie heeft er niet graag nieuwe kleren? Het is leuk om jezelf regelmatig iets nieuws te gunnen. Een nieuwe jurk, bijpassende schoenen, een jas voor het tussenseizoen, altijd geweldig om met iets nieuws thuis te komen. Maar hoe kan je dat best opbergen? Wat voor kledingkasten zijn er? Daar gaan we eens verder op in.

Soorten kledingkasten

Kledingkasten zijn er in verschillende maten en soorten. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een grote wandkast. Het voordeel hiervan is dat je die eventueel kunt mee verhuizen mocht je andere oorden willen opzoeken. Een nadeel is dan weer dat er stof op de kast kan vallen, zodat je die best regelmatig kunt afstoffen.

Een andere optie is een ingebouwde kast, die van muur tot muur en van vloer tot plafond reikt. Dit soort kast kan je niet mee verhuizen en moet je dus overlaten aan de volgende bewoner als je verhuist. Het grote voordeel is dat je elke centimeter van je muur benut en dus zo veel mogelijk opbergruimte hebt. Ook kan er geen stof op of onder de kast vallen, zodat je ze daar niet zal moeten afstoffen.

Bij beide types kasten kunt u opteren voor schuif- of draaideuren. Schuifdeuren zijn praktisch als er weinig ruimte tegenover de kast is. Draaideuren hebben dan weer het voordeel dat je tegelijk in alle delen van de kast kunt. Dat is handiger als je met je partner tegelijk de kast wilt induiken.
In bovenvermelde soorten bestaan er zowel dure als verschillende kledingkasten.

Indeling

Het is zinvol om op voorhand ook goed na te denken over de indeling van de kledingkast. Zo heb je de keuze uit legplanken, lades en een hanggedeelte. Het is afhankelijk van de garderobe hoe je best de kast indeelt. Als je veel jurken hebt, kan je best een hoog hanggedeelte voorzien. Zo heb je een mooi overzicht van de kledingstukken die je hebt en kan je er makkelijk bij. Het hanggedeelte kan je best iets hoger hangen. Daarboven kan eventueel nog een legplank voor zaken die je minder frequent nodig hebt. In de onderste helft kan je best opteren voor lades. Die zijn dan makkelijk toegankelijk en kan je alles overzichtelijk opbergen. Helemaal onderaan is het praktisch om een uitschuifbare plank te voorzien waar je schoenen kunt bewaren.

Stijlen

De stijl van de kledingkast kan je mooi laten overeenkomen met de stijl van de rest van de kamer. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een landelijke stijl. Deze stijl wordt soms ook rustiek of romantisch genoemd. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van houten kasten in een natuurlijke of gebleekte houtkleur.
Een andere mogelijkheid is een industriële stijl. Deze wordt gemaakt van constructiematerialen die soms gecombineerd worden met hout. Een voorbeeld hiervan is een kast gemaakt van een metalen frame en afgewerkt met houten planken.
Moderne kasten zien er dan weer heel strak en meestal minimalistisch uit. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hoogglans.

Ook interessant