Vastgoed

Voormalige hoofdzetel van Glaverbel definitief beschermd

Voormalige hoofdzetel van Glaverbel definitief beschermd
De Brusselse regering heeft beslist om de gevels van het Glaverbelgebouw definitief te beschermen door ze als monument in te schrijven op de bewaarlijst. Ze neemt die beslissing op verzoek van de eigenaars en na een initiatief van staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet. De omgeving van het gebouw wordt beschermd als landschap.

“Dit iconische gebouw is een belangrijke getuige van de jaren ‘60 in Brussel en toont het uitzonderlijke talent van de ontwerpers. Het werd tijdens de jaren ‘90 al grondig gerenoveerd. Toen ik het bezocht, was ik helemaal weg van het serene karakter en van de gevel, die het groen errond weerspiegelt. Dankzij de inschrijving op de bewaarlijst kan het blijven evolueren met de tijd, maar verzekeren we voortbestaan van het unieke, tijdloze karakter,” verklaart staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet.


Voormalige hoofdzetel van Glaverbel definitief beschermd

Geschiedenis:

De voormalige hoofdzetel van Glaverbel werd in 1962-1964 ontworpen door vier gerenommeerde architecten: Renaat Braem, André Jacqmain, Victor Mulpas en Pierre Guillissen. Het werd gebouwd voor de maatschappij Glaverbel, die was ontstaan uit een fusie van Glaver en Univerbel, de twee leidende glasproducenten op de Belgische markt.

De ringvorm van dit gebouw respecteert de beplanting van het beboste park van 3,25 hectare waar het op staat en past zich aan de vorm van het terrein aan. Het lage gebouw past bij het residentiële karakter van de wijk. Aangezien de verschillende afdelingen naast elkaar kunnen worden geplaatst biedt deze vorm bovendien een grote functionele flexibiliteit. De verticale en horizontale circulatieruimten worden immers beperkt en de ruimte wordt maximaal gerationaliseerd.

Voormalige hoofdzetel van Glaverbel definitief beschermd

De procedure

De eigenaar diende de aanvraag voor de gevelbescherming in mei 2021 in. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht haar advies uit in oktober 2021. In april 2022 stelde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering de procedure in tot inschrijving op de bewaarlijst als monument van de gevels van de voormalige hoofdzetel van de maatschappij Glaverbel en als landschap van haar omgeving. Met de huidige beslissing van december 2022 wordt deze procedure afgerond.

Ook interessant