Verbouwen

Honderd jaar oude koetshuizen krijgen nieuwe bestemming

Honderd jaar oude koetshuizen krijgen nieuwe bestemming
Wonen in 100 jaar oude stallen? In het Oost-Vlaamse Wondelgem kan het binnenkort. De historische koetshuizen en stallingen uit 1920 in de Vrouwenstraat staan al enkele jaren leeg maar worden binnenkort omgetoverd tot 12 duurzame woningen. En dat is niet alles: zopas is de verkoop gestart en in een mum van tijd staan maar liefst 9 van de 12 woningen al onder optie. “Met de toekomstige invulling gaat de geschiedenis van de site niet verloren én snijden wij geen open ruimte aan”, klinkt het bij projectontwikkelaar Istoir. De ontwikkelaar kiest bewust voor reconversie waarbij de historische elementen bewaard blijven en waar ze de kaart van duurzaamheid trekken. Zo worden de toekomstige woningen verwarmd via geothermie. "Er is dus helemaal geen gas nodig in het project, wat vandaag een gigantische troef is", voegt de ontwikkelaar er nog aan toe.

Vandaag bevinden zich op de site voormalige koetshuizen, stallingen en een landhuis en die krijgen binnenkort een nieuwe invulling. De historische gebouwen dateren van 1920 en werden gebruikt voor het onderbrengen van volbloedpaarden. De toenmalige architect inspireerde zich op de typische Engelse landhuizen. De Oost-Vlaamse projectontwikkelaar Istoir liet er zijn oog op vallen met het idee de site herop te waarderen en er een unieke woonplek van te maken.

“Het is voor ons van belang om in al onze projecten gebouwen met een rijke geschiedenis te bewaren en een nieuwe, nuttige bestemming te geven. Om zoveel mogelijk originele elementen te behouden maar toch te voldoen aan de hedendaagse normen qua comfort en duurzaamheid, voerden we samen met de Dienst Monumentenzorg van de stad Gent een diepgaand onderzoek. Dankzij bepaalde technische toepassingen, is het mogelijk om in dit project oud en nieuw te combineren.”

Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir


Honderd jaar oude koetshuizen krijgen nieuwe bestemming als innovatieve woningen

Voldoende groen

Met dit project komt de ontwikkelaar tegemoet aan de steeds stijgende vraag naar unieke, doch energiezuinige woningen. En dat bevestigt ook de grote interesse voor de nieuwe woningen. De verkoop startte zopas en maar liefst 9 van de 12 woningen staan al onder optie. De woningen gaan van 156 vierkante meter tot 278 vierkante meter. Er is ook een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners waarbij elke woning zijn eigen privatieve zone heeft. Daarnaast is er binnen het project ook een groene publieke zone die de sfeer van een parktuin heeft.

“Sinds corona besteden mensen meer aandacht aan hun thuisomgeving. We merken dat voldoende slaapkamers – waarbij vaak één kamer wordt omgevormd naar een bureau - én voldoende buitenruimtes een must zijn. Mensen besteden meer tijd thuis maar met de hoge energieprijzen gaan zij dus ook rechtstreeks op zoek naar energiezuinige woningen. Daar houden wij rekening mee. Maar daarnaast vinden wij het ook belangrijk om op bestaande sites te ontwikkelen en zo geen open ruimtes aan te snijden.”

Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir


Honderd jaar oude koetshuizen krijgen nieuwe bestemming als innovatieve woningen
Bovendien is Wondelgem als regio in Gent zeer gegeerd. Uit recente cijfers van stad Gent blijkt dat Wondelgem de grootste groeier is van alle Gentse deelgemeenten. Op ruim 10 jaar tijd kende de gemeente een stijging van maar liefst 23,5 procent. Mogelijke reden? Wondelgem ligt niet ver van het centrum maar de gemeente is goedkoper dan centrum Gent.

Unieke architectuur

Bouwtechnisch vraagt het project een grondige renovatie om te voldoen aan de huidige normen én om de originele elementen te bewaren. Hiervoor doet de ontwikkelaar onder meer beroep op Salens Architecten. Zo is het een heuse karwei om de authentieke buitenschil van de koetshuizen te behouden en toch te voldoen aan de huidige normen. Hiervoor werkt de vastgoedexpert met een ‘box-in-box’ principe waarbij je eigenlijk een extra bouwschil binnenin een bestaand gebouw voorziet. Deze techniek zorgt voor een optimaal binnenklimaat, waar de oorspronkelijke, verouderde constructie dat niet toelaat.

“Het is altijd een proefstuk om de authentieke elementen te verzoenen met nieuwe elementen. Naast de buitenschil behouden, was ook het bestaande gevelmetselwerk bewaren geen makkelijke taak. Hiervoor hebben we experts, gespecialiseerd in restauratie van historische gebouwen, bij de hand genomen. Daarnaast was het onze taak om voor waardevolle elementen te kiezen voor de nieuwe toevoegingen zodat het project één mooi geheel blijft.”

Olivier Salens, Architect Salens Architecten


Honderd jaar oude koetshuizen krijgen nieuwe bestemming als innovatieve woningen

Duurzaamheid en mobiliteit

Wie duurzaamheid hoort, denkt natuurlijk aan de nieuwste ontwikkelingen inzake energie en milieu. Als energiebron kiest de Oost-Vlaamse ontwikkelaar voor dit project voor geothermie waarbij voor elke woning een aparte geothermische boring, tot 150 meter diep, wordt gedaan. Er wordt via een bodemwarmtepomp aardwarmte onttrokken om te voorzien in de energie van het sanitair warm water en de vloerverwarming. Maar ook in de lente en zomer doet de warmtepomp zijn dienst. Zo zorgt ze voor een passieve koeling via de vloer.

Met een mobiscore van 8,7/10 voldoet het project ook qua mobiliteit aan alle normen. Je bevindt je vlakbij bus- en tramhalte en met de auto sta je op een paar minuten aan de R4. Daarnaast worden ook voldoende fietsstallingen voorzien op de site.

De prijzen voor een woning starten vanaf 440.000 euro. De eerste werken zijn reeds gestart en als ​ alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners eind 2023 hun intrek in hun nieuwe woning.

Ook interessant