Architectuur

Architect Daniel Libeskind neemt Antwerpse Boerentoren onder handen

Architect Daniel Libeskind neemt Antwerpse Boerentoren onder handen
Het concept voor de vernieuwde Boerentoren van de hand van toparchitect Libeskind.
Foto: © Katoen Natie Groep/Daniel Libeskind
De voorbereidende werken aan de Boerentoren zijn volop bezig en zitten op schema. Dat meldt project manager ION. Eenmaal deze werken achter de rug zijn, kan de vernieuwde wolkenkrabber stilaan vorm krijgen. Hoe de bekende landmark precies zijn stempel op de Antwerpse skyline zal drukken, wordt alvast het werk van de Amerikaanse toparchitect Daniel Libeskind. Dat heeft eigenaar Katoen Natie Groep zopas bekend gemaakt. Libeskind is bij het grote publiek vooral bekend als bouwmeester van de herontwikkeling van het World Trade Center (WTC) in New York. “Dé ambitie is om de Boerentoren weer helemaal terug te geven aan de Antwerpenaars en haar bezoekers”, klinkt het bij ION. “Libeskind weet als geen ander de ziel van een stad te vertalen in een landmark.”

Het concept voor de vernieuwde Boerentoren van de hand van toparchitect Libeskind.
Foto: © Katoen Natie Groep/Daniel Libeskind

Sinds de zomer van 2021 zijn in de Antwerpse Boerentoren de voorbereidende werken gestart. Concreet is het beschermde monument volledig leeggehaald en wordt straks het stalen skelet opgekuist en gaan alle vloeren eruit en worden ze vervangen. Volgens Julie Jonckheer, Project Developer bij ION, zitten de werken helemaal op schema.

“Alleen de buitenwanden en de bekende staalstructuur blijven straks behouden. Al de rest verdwijnt, hoofdzakelijk omdat destijds met materiaal op basis van asbest is gewerkt. Als alles vlot loopt, zijn de asbestverwijderingswerken tegen het najaar van 2024 volledig afgerond en kan vervolgens de opbouw van de vernieuwde Boerentoren starten. Dat wordt een complexe renovatie met een complete herbestemming, waarbij wij als multidisciplinair vastgoedexpert voor de nodige ondersteuning zorgen. Er zal op een unieke manier een evenwicht worden gehouden tussen de erfgoedwaarde van de toren en haar nieuwe toekomst: publieke ruimte met ook panoramazicht, gastronomie en uiteraard een flinke dosis cultuur.”

​Kristof De Vleeschauwer, Technical Project Director bij ION, project manager van de Boerentoren


Absolute top

Om het concept van de vernieuwde Boerentoren de juiste vorm te geven, heeft bouwheer Fernand Huts, CEO en voorzitter van Katoen Natie Groep, zonet de Amerikaanse architect Daniel Libeskind aangesteld. Libeskind behoort tot de wereldtop in zijn vak en werd meermaals onderscheiden. Op zijn curriculum vitae prijken onder andere het fascinerende Michael Lee-Chin Crystal in Ontario, de 192 meter hoge wolkenkrabber en landmark Zlota 44 in Warschau, de opvallend ‘gebogen’ Torre Libeskind in Milaan en uiteraard het masterplan voor de herontwikkeling van het World Trade Center (WTC) in New York.

“In Antwerpen hebben twee internationale architecten hun stempel weten te drukken. Enerzijds Zaha Hadid met het nieuwe Havenhuis. En anderzijds Richard Rogers met het nieuwe gerechtsgebouw (het ‘Vlinderpaleis’). Midden tussen deze beide landmarks ligt de Boerentoren met zijn iconische dimensie. Daniel Libeskind creëert en vergroot straks het landmarkgehalte van de Boerentoren met zijn originele architectuur.”

​Fernand Huts, CEO en voorzitter van Katoen Natie Groep


“Wij zijn fier dat we kunnen meewerken aan de herontwikkeling van een bijzonder monument zoals de Boerentoren. En in het bijzonder met de internationale toparchitect Daniel Libeskind. Met hem mogen samenwerken beschouwen wij als een voorrecht. Dit ambitieuze project zet ons als bedrijf dan ook mee op de wereldkaart. Bovendien zet het onze eigen internationale ambities kracht bij. Sinds kort zijn we ook actief in Polen, Nederland en Luxemburg en ook daar kijkt men met veel aandacht naar het Boerentoren-project.”

Davy Demuynck, co-CEO van ION, project manager van de Boerentoren


Nieuwe toekomst

De Boerentoren beheerst samen met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de skyline van de historische kern van Antwerpen. De unieke kroon op de bijna 100 meter hoge wolkenkrabber speelt daarin een belangrijke rol. In de voorbije bijna 100 jaar is ze steeds veranderd. Ook nu krijgt het een nieuwe dimensie. Katoen Natie Groep en Libeskind beogen een functionele kroon die gebruikt kan worden om alle bezoekers straks een panoramisch uitzicht te bieden.

Volgens het eerste architecturale concept van Libeskind zal het monument een nieuwe kroon krijgen. De nieuwe Kroon biedt diverse voordelen: geweldige panoramische uitzichten, ruimte om onder te wandelen en de mogelijkheid om iets te eten te drinken. Opvallend ook: de Kroon wordt een belangrijk onderdeel in het visualiseren en versterken van de Antwerpse skyline. Meer nog, het zal er zijn eigen stempel op drukken.

De toekomstige Boerentoren heeft zoals eerder aangekondigd ook een publieke ruimte en uitgesproken culturele roeping. Zeker drie verdiepingen worden in het monument voorbehouden voor tentoonstellingen. In de kelder en twee verdiepingen parking worden daarnaast een tentoonstellingsruimte, die gewijd worden aan de geschiedenis en het erfgoed van de Antwerpse Haven. Tot slot biedt de toren straks plaats aan tal van horeca: van tearooms over dakterrassen tot (gastronomische) restaurants.

“De Boerentoren komt ten dienste van de burger en de samenleving. Het monument zal meehelpen om het oude stadscentrum te herwaarderen als het hart van de stadsgemeenschap.”

​Fernand Huts, CEO en voorzitter van Katoen Natie Groep


Architect Daniel Libeskind

Enkele historische cijfers over de Boerentoren:

 • 87,5 m was de originele hoogte in 1931
 • 95,75 m de hoogte sedert te verbouwing van de top in 1975
 • het geraamte 3500 ton staal
 • betonijzer 500 ton
 • 430.000 klinknagels
 • 180.000 bouten
 • 3.500.000 stuks Boomse bakstenen
 • Schwenstein-steen voor de binnenmuren – 350.000 stuks
 • Cement 3.550 ton
 • Rijnkiezel – 5.000 m3
 • Rivierzand – 6.000 m3
 • Witte Bourgondische steen – 1.400 m3

Ook interessant