Architectuur

Vlaanderen wil dan toch één nieuwe Bouwmeester

Vlaanderen gaat dan toch voor één Bouwmeester, weliswaar gesteund door een adviesraad. Hij komt zelfs rechtstreeks onder de voogdij van de minister-president. Dat meldt Geert Sels in De Standaard en wordt bevestigd door het kabinet van Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA). Net als Elvis blijft de Vlaamse Bouwmeester bestaan. Dat is een terugkeer naar de situatie voor het regeerakkoord. Daarin stond dat de Bouwmeester zou worden vervangen door een expertencollege, gekozen door het middenveld. De Vlaamse regering keert dus op haar stappen terug en houdt rekening met een brede rondvraag in de bouwwereld (DS 18 maart). Dat blijkt uit een breed gedragen intern document in regeringskringen, dat deze krant kon inkijken.

Het uitgangspunt is helder. Ook in de toekomst komt er één Bouwmeester. Die krijgt een onafhankelijke positie, maar zijn vrijheid wordt hier en daar wel aangepast. Hij zal toch iets meer in het gelid moeten lopen van zowel de brede sector als van de overheid.

De regeringsleden zijn het er over eens dat de Bouwmeester het best een onafhankelijke positie inneemt. Nochtans moet hij meer een ‘people­manager’ worden dan in het verleden. Hij moet er zich rekenschap van geven dat hij deel uitmaakt van de Vlaamse overheid en dient zich daar ook naar te gedragen. Die attitude heeft voorrang op inhoudelijke competenties. Blijkbaar was de vrijheid die de vorige Bouwmeester zich toe-eigende om zich te mengen in het publieke debat een stapje te ver.

Binnen die beperkingen blijft de Bouwmeester wel aan het hoofd van de organisatie staan. Er komt wel degelijk een expertengroep, maar die staat ten dienste van hem. Het is geen permanent orgaan; de groep komt enkele keren per jaar samen. De groep geeft advies en is beschikbaar als klankbord.

De derde pijler van de werking is het Team Vlaamse Bouwmeester, waar de kennis en expertise samenzitten. Het ondergaat een kleine wijziging. Het gedeelte ‘kunst in opdracht’, over kunst in de openbare ruimte, wordt eruit gelicht en gaat deel uitmaken van het Cultuurdepartement.

Lees verder op Architectura

Ook interessant