Architectuur

Bouwmeester op straat na belangenvermenging

Na een doorlichting is de Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen op staande voet ontslagen. Er wordt hem ‘belangenvermenging’ ten laste gelegd. De adjunct-Bouwmeester neemt de dienst tijdelijk over, zo schrijven Geert Sels en Wim Winckelmans in De Standaard. Vier maanden voor het aflopen van zijn mandaat, heeft de Vlaamse regering haar bouwmeester Peter Swinnen ‘met onmiddellijke ingang’ ontslagen. Ze volgde daarmee een rapport van Audit Vlaanderen, een dienst die de Vlaamse administratie controleert.

Het was Liesbeth Homans (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor Bestuurszaken, die de beslissing gisteren bekendmaakte. Omdat er een procedure loopt bij het parket, wat gangbaar is wanneer er misdrijven worden vastgesteld, gaven Homans en het Team Vlaams Bouwmeester zelf geen verdere details over het ontslag. Maar volgens onze informatie wordt Swinnen ‘belangenvermenging’ ten laste gelegd.

De Vlaamse Bouwmeester moet de kwaliteit van nieuwe overheidsarchitectuur bewaken, en wordt dus geacht een onafhankelijke positie in te nemen. Wanneer hij ‘open oproepen’ voor bouwprojecten en onderzoeksopdrachten uitschrijft, kan er dus geen sprake zijn van privébelangen of favoritisme. En net daar zou het dus misgelopen zijn.

Swinnen schreef een jaar geleden namelijk een studieproject uit voor stadsontwikkeling in Albanië. Maar het team dat de studieopdracht in de wacht sleepte, zou over voorkennis beschikt hebben. De zaak werd vorig jaar aanhangig gemaakt door een klokkenluider, nadat er precies over deze opdracht onenigheid was ontstaan binnen het Team Vlaams Bouwmeester.

Waarover gaat het juist? ‘51N4E’, het architectenbureau waar Swinnen werkte voor hij bouwmeester werd, realiseerde in het Albanese Tirana de ‘TID Tower’, een opgemerkte hoogbouw van 25 verdiepingen. Als bouwmeester schreef Swinnen daarna een opdracht uit om na te gaan hoe Albanië baat kan hebben bij stadsontwikkeling.

Lees verder op Architectura

Ook interessant