Architectuur

Ontslag bouwmeester is geval van ouderwetse platte politiek

"Zes maanden is men aan het zoeken geweest om iets tegen mij te vinden. Dit was een schijnproces." In een interview in De Morgen is Peter Swinnen formeel: zijn ontslag is een geval van ouderwetse platte politiek. De auditnota die leidde tot het ontslag van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen ging vooral over een stadsontwikkelingsproject in Albanië. Een project dat Swinnen blijft verdedigen. "Het paste binnen mijn ambitie om onze procedures te franchisen in het buitenland. Daarover ging dit: meer Europese deuren zien te openen voor Vlaamse architecten."

De opdracht werd na een gunningsprocedure toegewezen aan het Centrum voor Stedelijke Ontwikkeling van Patrick Janssens. Dat leidde tot suggesties over belangenvermenging: het architectenbureau dat Swinnen voordien leidde was een van de stuwende krachten achter Atelier Albania, een platform voor stadsontwikkeling in Tirana. En een week voor de toekenning van de opdracht was Janssens spreker op een colloquium van Atelier Albania.

"Ik had geen aandelen meer in de firma, en minister Bourgeois oordeelde dan ook dat er geen indicaties waren dat er fouten waren gemaakt in de procedure. Ook in de audit die ik te lezen kreeg, staat dat er geen enkel bewijs van belangenvermenging is. Men heeft het de hele tijd over 'vermoedens van'."

Lees verder op Architectura

Ook interessant