Nieuwbouw

Verlaagd BTW-tarief levert bouw €2,2 miljard extra omzet op

De tijdelijke BTW verlaging die op 1 oktober 2010 in Nederland is ingegaan en weer afloopt op 1 juli 2011 zal de bouw- en installatiesector €2,2 miljard extra omzet op leveren. Een verlenging van de BTW verlaging is dus zeer wenselijk en levert veel winnaars op. Dit onderwerp zal vanmiddag in de Tweede Kamer ook in stemming worden gebracht door de ChristenUnie. De aannemerij neemt het grootste deel voor haar rekening, maar de afbouwers profiteren het meest. Hier bovenop geeft nog eens 78% van de bedrijven aan dat zij een verlenging van deze regeling willen. Het effect van de regeling bij de woningeigenaren is ook duidelijk merkbaar: 19% heeft de afgelopen 7 maanden een klus laten uitvoeren als gevolg van deze regeling. Dit blijkt uit onderzoeken van USP Marketing Consultancy die in de maand mei zijn uitgevoerd onder 400 professionals en 500 consumenten.

De BTW regeling zal €2,2 miljard extra omzet voor de sector opleveren Op 1 oktober 2010 is de verlaagde BTW regeling voor onderhouds- en renovatieklussen van kracht geworden met als doel de sector te ondersteunen in mindere tijden. Na 7 maanden (tot en met april) heeft dit de bouw- en installatiesector zo’n €1,7 miljard extra omzet gegenereerd. Indien deze lijn wordt doorgetrokken, zal de regeling na afloop op 30 juni 2011 €2,2 miljard extra omzet hebben opgeleverd. Bijna de helft van alle bedrijven (44%) werkzaam in deze sector heeft dan ook baat gehad bij deze regeling in de zin dat zij opdrachten hebben gehad die voor deze regeling in aanmerking kwamen (84%) en het heeft hen extra omzet opgeleverd (52%). Het is met name de aannemerij die het grootste deel voor haar rekening neemt van deze €2,2 miljard, te weten €1,4 miljard. Kijken we echter naar de boost die de regeling gegeven heeft aan de gehele sector, dan heeft het met name extra omzet gegenereerd voor de afbouwsector (+9%) en voor de aannemerij (+6%).

Voor ruim een derde van de woningeigenaren die een klus liet uitvoeren, speelde de BTW-regeling een rol Dat deze extra omzet bij de professionals is terecht gekomen, blijkt ook wel uit het onderzoek onder de consumenten (WoonOmnibus). Van alle woningeigenaren die de afgelopen 7 maanden iets aan hun huis hebben laten verbouwen (19%), zegt 19% dat deze verbouwing tot stand is gekomen als gevolg van deze tijdelijke regeling. Nog eens 19% geeft aan dat deze regeling voor hen het laatste zetje gaf om de verbouwing uit te laten uitvoeren. Van de woningeigenaren verwacht 3% zeker een verbouwing te laten uitvoeren het komende jaar en nog eens 20% geeft aan dit misschien te gaan doen. Dit geeft aan dat veel woningeigenaren wel een zetje in de rug kunnen gebruiken om de eventuele verbouwing daadwerkelijk uit te gaan voeren.

Verlenging van de BTW-regeling gewenst

Veel bedrijven geven aan dat de regeling, die op 1 juli dit jaar afloopt, wat hen betreft verlengd mag worden (78%). Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat hun orderportefeuille na 1 juli sterk terugloopt en dat zij nog lang niet het niveau van voor de crisis hebben bereikt. Maar liefst 43% van de bedrijven geeft aan dat zij te maken hebben met een teruglopende orderportefeuille, mede ook doordat zij op dit moment veel aanvragen krijgen om opdrachten voor 1 juli af te ronden (47%). Er is dus sprake van een vooruitgeschoven vraag vanuit de markt die op dit moment een piek veroorzaakt, maar er ook voor zorgt dat de bedrijven daarna weer sterk terugvallen. Hoewel er uiteraard bedrijven zijn die geen hinder hebben ondervonden van de crisis (25%) of die hun oude niveau al weer hebben bereikt (8%), toch zijn er veel bedrijven die verwachten pas in de loop van 2012 (19%) of zelfs later (18%) weer hun oude omzetniveau te hebben bereikt. Voor deze grote groep bedrijven is het zeer wenselijk dat de regeling wordt verlengd. Over de nieuwe termijn van de verlening lopen de meningen nogal uiteen: zo zegt 56% dat het wat hen betreft wel een permanente regeling mag worden, maar anderen vinden 6 maanden (12%) of 12 maanden (26% (12%+14%)) een goede termijn.

Concluderend kunnen we zeggen dat de nieuwbouwproductie niet op korte termijn aantallen zal bereiken van minimaal 70.000 woningen per jaar. De omzet zal dus met name in de onderhouds- en renovatiesector gehaald moeten worden. Het consumentenvertrouwen stond in mei 2011 op -10. Dit is niet zo laag als tijdens de crisis (lager dan -20), maar nog niet op het niveau van 2007 (positief). Om dit consumentenvertrouwen een zetje te geven en daarmee ook de bouwsector zou een verlenging van de BTW verlaging zeer positief kunnen uitwerken. Dit wordt nog eens bevestigd doordat 20% van de woningeigenaren nog twijfelt om in juli 2011 – juli 2012 te gaan verbouwen.

Ook interessant