Nieuwbouw

Afbouwsector profiteert nog steeds van btw-verlaging

In oktober 2010 is in Nederland de btw over de arbeidskosten voor het renoveren en verbouwen van woningen ouder dan twee jaar verlaagd van 19% naar 6%. Deze maatregel is destijds door minister De Jager van Financiën ingevoerd om de productie en werkgelegenheid in de bouwsector te bevorderen. Op dit moment maakt 87% van de professionals in de afbouwsector gebruik van de 6% btw-verlaging. De btw-verlaging heeft ruim de helft van deze professionals meer opdrachten opgeleverd. De btw-verlaging heeft voor hen dus het beoogde effect. De vraag is echter hoe lang de bouwsector hier nog van kan profiteren als de stimuleringsregeling op 1 juli 2011 afloopt. De professionals in de afbouwsector pleiten voor een verlenging van de 6%-regeling; 73% wenst nog een termijn gebruik te kunnen maken van de btw-regeling. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat begin april is uitgevoerd onder ruim 150 professionals uit de afbouwsector.

Meer opdrachten dankzij stimuleringsregeling

Momenteel maakt 87% van de professionals in de afbouwsector gebruik van de 6% btw-verlaging op het arbeidsloon. Deze aannemers, klusbedrijven, timmermannen, schilders, stukadoors en andere professionals zijn zeer positief over de stimuleringsregeling voor het verbouwen en renoveren van woningen. Meer dan de helft van de professionals die gebruik maken van het 6%-tarief, geeft aan dat de stimuleringsregeling hen daadwerkelijk meer opdrachten heeft opgeleverd (56%). De professionals die geen gebruik maken van de stimulering staan niet negatief tegenover de regeling. Zij voldoen niet aan de voorwaarden van de regeling, bijvoorbeeld omdat zij geen renovatiewerkzaamheden uitvoeren of omdat zij met een verleggingsregeling werken.

Afbouwsector wenst verlenging btw-verlaging

De 6% btw-verlaging heeft tot op heden het beoogde effect; de professionals uit de bouwsector geven zelf aan dat de regeling hen meer opdrachten heeft opgeleverd. De vraag is echter hoe lang zij hier nog van kunnen profiteren als de stimuleringsregeling voor het verbouwen en renoveren van woningen op 1 juli 2011 afloopt. Diverse organisaties uit de bouwsector hebben de afgelopen maanden een oproep gedaan om de btw-verlaging te verlengen. Onder andere Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie, de Koninklijke Fosag, Uneto-VNI, de Glas Branche Organisatie (GBO) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) vrezen bij een beëindiging per 1 juli voor een grote terugval in de werkzaamheden voor afbouw-, installatie-, glaszet- en vastgoedonderhoudsbedrijven. Ook de professionals in het door USP uitgevoerde onderzoek pleiten voor een verlenging van de 6%-regeling. Driekwart van de professionals in de afbouwsector wenst nog een termijn gebruik te kunnen maken van de btw-regeling (73%). Zij zijn positief over de werkgelegenheid die de btw-regeling voor hen genereert en de (prijs)voordelen die de regeling consumenten oplevert. Daarnaast zijn veel professionals van mening dat een verlenging essentieel is om de positieve ontwikkelingen in de bouwsector te kunnen voortzetten.