Nieuwbouw

Bouwers knippen projecten op vanwege termijn laag btw-tarief

Om zoveel mogelijk werk binnen de termijn van het gunstige btw-tarief te laten vallen, knippen bouwbedrijven projecten op. Bouwend Nederland noemt deze werkwijze `gebruikmaken van de ruimte die de wet biedt`.

De btw-verlaging van 19 naar 6% voor werk bij renovatie en herstel van woningen geldt tot en met juni 2011. Over projecten die na 1 juli afgerond zijn, moet 19% worden betaald. Dit geldt voor het hele project. Als het werk niet op tijd af is, wordt de klant dus met een rekening gecontronteerd die veel hoger is. Om dit te voorkomen, knipt Bouwbedrijf Ted Groot in Heerhugowaard projecten op. Het lopende project om 17 dakopbouwen te plaatsen is verdeeld in het plaatsen van de casco`s, die voor 1 juli worden opgeleverd, en de afwerking. Zo kunnen de klanten voor een deel van het project nog van het lage btw-tarief gebruikmaken, wat ze al snel circa 3.000 euro scheelt.

De Belastingdienst meldt dat splitsen in principe niet is toegestaan. `Als delen van een prestatie logischerwijs bij elkaar horen, mag je ze niet uit elkaar trekken. Dat is de regel`, aldus woordvoerder Jelle Wijkstra. Over de dakopbouwen doet hij geen uitspraken. `Het hangt maar net van de situatie af en welke afspraken zijn gemaakt.`

Gebaseerd op: Cobouw