Nieuwbouw

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024
Vanaf 30 augustus 2024 gaat het Rubenshuis opnieuw open. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Een sterk staaltje architectuur, een kleurrijke museumzaal zonder plafond, 2000 meter aan boeken en papier en een aanbod dat volop focust op beleving en comfort. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid. Tickets zijn vanaf vandaag te koop op de website van het Rubenshuis.

Met dezelfde visie waarmee Rubens zijn huis ombouwde tot een stadspaleis hebben Robbrecht en Daem een hedendaags gebouw ontworpen als nieuwe ingang van het Rubenshuis aan Hopland 13. Vanaf 30 augustus krijgt de bezoeker hier toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek. Het universum van de kunstenaar krijgt zo meer ademruimte en wordt voor iedereen toegankelijk. Het aanbod focust veel meer op beleving en comfort. In Rubens Experience dompelt technologie de bezoeker onder in Rubens' leefwereld. In de bibliotheek mag iedereen zelf in de duizenden documenten op onderzoek gaan. De nieuwe tuin is nu het groene verlengstuk van Rubens zijn stadspaleis geworden. Het eigentijds ontwerp toont 17.500 planten en is met het kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten mooi in elk seizoen. Vanuit deze groene oase middenin de stad is er een prachtig zicht op het huis van Rubens. De kunstenaarswoning zelf is nog gesloten voor restauratie. Het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis is hiermee voltooid.

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024

"We tellen af! Nog 126 dagen en het Rubenshuis gaat weer open. Vanaf 30 augustus zijn bezoekers weer welkom via de nieuwe ingang aan Hopland 13. Dan beleven ze de immersieve ervaring in Rubens Experience, duiken ze in de bibliotheek of genieten ze in de tuin met een prachtig zicht op de unieke architectuur van Rubens. Zo is de eerste fase van het masterplan afgerond, en zetten we een flinke stap om het "Palazzo aan de Schelde" van Rubens opnieuw te laten schitteren zoals de meester zelf was: flamboyant, verbluffend en visionair."

schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud


De nieuwe toegangspoort

De nieuwe toegang tot het Rubenshuis is een ontwerp van de internationaal befaamde Robbrecht en Daem architecten. Het gebouw is vanzelfsprekend Rubens. De speelse kolommen doen denken aan een krachtig gespierd lichaam. Tegelijk is het een knipoog naar Rubens' voorliefde voor de Italiaanse architectuur. De vele ronde vormen zorgen voor een verrassend neveneffect: zowel overdag als 's nachts spelen licht en donker een intrigerend spel. De twee reusachtige boekenkasten in het ontwerp verwijzen naar de plek waar Rubens zijn eigen boeken bewaarde en waar nu de kunsthistorische bibliotheek van het Rubenshuis zal komen.

Binnenin zijn enorme diagonale wenteltrappen een symbolisch opstapje naar de beweging en dynamiek in de kunstenaar zijn werk. Ze trekken meteen de aandacht en laten de bezoeker letterlijk en figuurlijk opkijken. Het hedendaagse gebouw is nadrukkelijk aanwezig en toch discreet door de zijdelingse ligging ten opzichte van de kunstenaarswoning. ​ Een doordachte aanpak, want zo blijft niet enkel het zicht op de portiek en de tuin, maar ook hun verbindende functie bewaard.

Oog in oog met Rubens

In Rubens Experience wekken immersieve beelden en geluiden het verhaal van Rubens tot leven. Rubens was een bekend figuur en werd druk besproken. Aan de hand van levendige video's, interactieve tools en enkele exclusieve kunstobjecten, waaronder het Zelfportret, kruipen bezoekers onder zijn huid. Wie was Rubens nu écht? De kunstenaar én de man achter het penseel. En wat maakte hem zo geliefd? In deze ondergrondse studio katapulteert de techniek van nu ons naar het Europa van toen. Tussen het geroezemoes van tijdgenoten door volg je de kunstenaar vanuit het oude Antwerpen naar Rome, Parijs, Londen en Madrid en ga je zelf op onderzoek uit.

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024
Simulatie Rubens Experience

2000 meter aan papier en boeken

De bibliotheek wordt met duizenden publicaties, oude boeken en archiefdocumenten over Rubens en andere meesters van de Vlaamse kunst uit de 16de en 17de eeuw dé plek voor liefhebbers en professionele onderzoekers om zich in het leven en werk van Rubens te verdiepen. Lange open rekken bundelen alle relevante publicaties, zoals monografieën, kunsthandel- en veilingcatalogi, foto's, tentoonstellingsuitgaven, krantenartikelen en tijdschriften: noem het en het is er. Recent of eeuwenoud. Oudere en fragiele boeken krijgen een plekje in depots.

Binnenkort verhuist ruim 2000 meter aan papier naar Hopland. Zo houdt het Rubenshuis vast aan zijn missie: de kennis over Vlaamse meesters verzamelen, ontwikkelen en tonen aan élke geïnteresseerde. De huidige leeszaal in de Kolveniersstraat 20 is nog open tot en met 28 juni 2024.

Museumzaal zonder plafond

Met 17.500 planten heeft de nieuwe tuin 365 dagen kleur over alle seizoenen heen en komt de tuin van Rubens terug tot leven. Na omvangrijk onderzoek van honderden archiefdocumenten, bloemstillevens en hoveniershandboeken door het museumteam tekende Ars Horti een eigentijds tuinontwerp uit. Ondertussen zijn 17.500 planten, bomen, heesters, struiken en bollen aangeplant in parterres met de portiek en het tuinpaviljoen als schitterend decor. Met kleuradvies van Belgisch modeboegbeeld en tuinliefhebber Dries Van Noten genieten bezoekers er van de allermooiste kleuren van imposante flora. ​

"Een grootse kunstenaar verdient een grootse aanpak," zegt de Vlaamse minister van toerisme. "Rubens was reeds in zijn tijd een wereldberoemde schilder, maar ook diplomaat, designer, ondernemer, visionair, liefhebber van het buitenleven. Deze wereldvermaarde Vlaamse meester verdient dan ook een plek waar dit alles samenkomt op een manier die zijn meesterschap weerspiegelt en alle eer aandoet. Hij is en blijft één van onze bekendste exportproducten. Om dit huzarenstuk mee te ondersteunen maak ik via Toerisme Vlaanderen zowel middelen vrij voor de bezoekersbeleving in het nieuwe gebouw als voor de herinrichting van de prachtige baroktuin."


Kunstenaarswoning blijft gesloten voor restauratie

Vanaf 30 augustus 2024 zijn bezoekers opnieuw welkom in het Rubenshuis. Met de nieuwe toegang is de eerste fase van het masterplan afgerond, die het universum van Rubens meer ademruimte moet geven. In de tweede fase worden de kunstenaarswoning en het Kolveniershof gerestaureerd. De opening is ten vroegste voor 2030 voorzien. ​

Tickets online verkrijgbaar

De eerste tickets voor individuelen en groepen zijn vanaf 26 april 2024 online te bestellen via de gloednieuwe website van het Rubenshuis. Een ticket voor Rubens Experience en de tuin kost 12 euro. Voor een apart tuinticket betaal je 8 euro.

De capaciteit is beperkt. Reserveren is aanbevolen.

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024
De nieuwe toegang van het Rubenshuis - © Frederik Beyens

Praktische info

  • Open vanaf vrijdag 30 augustus 2024 vanaf 17 uur.
  • Openingsuren Rubens Experience & tuin: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 uur tot 17 uur en zaterdag en zondag van 10 uur tot 18 uur.
  • Tickets zijn te bestellen via www.rubenshuis.be (zowel voor individuelen en groepen). De capaciteit is beperkt.
  • Openingsuren bibliotheek: elke weekdag van 9.30 uur tot 17 uur. De bibliotheek is gratis te bezoeken. Reserveren is niet nodig.
  • De huidige leeszaal in de Kolveniersstraat 20 is nog open tot en met 28 juni 2024

Ook interessant