Verbouwen

Verlaging btw op renovatiewerk heeft succes

De verlaging van de btw op renovatiewerk heeft in Nederland zoveel succes dat UnetoVNI bepleit dat de regel permanent wordt. Vorig jaar werd de btw op verbouwingswerkzaamheden in particuliere woningen verlaagd van 19 naar 6%. De maatregel geldt van 1 oktober 2010 tot 1 juli 2011.

De verlaging heeft geleid tot voordeligere prijzen voor consumenten. Een nieuwe Remeha Avanta of Intergas Kombi-Kompakt ketel installeren kostte eerst minstens 1.500 euro, maar momenteel komt bij enkele prijsstunters de grens van 1.000 euro in zicht. Ook arbeidsintensieve klussen als badkamerverbouwingen zijn voor consumenten aantrekkelijker geworden. Rene Oude Griep, verbonden aan installatiebedrijf Velo v.d. Bij te Enschede, zou het een goede zaak vinden als de regeling wordt verlengd.

Bouwend Nederland verklaarde in februari 2011 dat de btw-verlaging heeft geleid tot 800 miljoen euro extra omzet en het behoud van 4.000 banen. In enkele omringende landen is het lagere btw-tarief structureel ingevoerd. Schilders en stukadoors mogen in Nederland hun arbeid en gebruikte materialen tegen 6% btw belasten.

Gebaseerd op: Installatie en Sanitair Magazine

Ook interessant