Nieuwbouw

Bouwproductiviteit in 2010: 10% meer tegenover 11,7% minder

In 2010 werden 10% meer bouwvergunningen voor nieuwbouw woningen (eengezinswoningen en appartementen) verleend dan in 2009. Er werden echter 11,7% minder woningen opgeleverd. Dit berekende Essencia, een marketingbureau met een specialisatie in de bouwsector.

De groei van de bouwvergunningen in 2010 met 10% is de som van een uitzonderlijk sterk voorjaar en een zeer zwak najaar. Het voorjaar vertoonde een scherpe stijging (+32,7% t.o.v. het voorjaar 2009) doordat velen een vergunning aangevraagd hadden voor eind maart 2010 om zo te profiteren van het verlaagd BTW-tarief op de eerste schrijf van 50.000€. De tweede helft van het jaar vertoonde een sterke daling (-12,5% t.o.v. het najaar 2009) omdat vele aanvragen kunstmatig naar de eerste jaarhelft verschoven zijn.





Er zijn zeer sterke regionale verschillen. Zo stegen de bouwvergunningen voor woningen met respectievelijk 31% en 37% in West-Vlaanderen en Waals-Brabant. Zo daalden de bouwvergunningen voor woningen in Vlaams-Brabant, Namen en Luik met respectievelijk -6%, -13% en -4%. Ook zijn er zeer sterke verschillen op vlak van marktsegmentatie in 2010. De eengezinswoningen stegen met 12%, terwijl de woningen in appartementen met 8% stegen. Een opvallende evolutie bij de eengezinswoningen is het feit dat de halfopen woningen stegen met 24%.

Volgens berekeningen van Essencia daalden de opgeleverde woningen in 2010 met 11,7%. Deze daling wordt veroorzaakt door de sterke daling van de bouwvergunningen in 2009 met 13,7%. De piek van de bouwvergunningen in de lente van 2010 was te laat om deze woningen nog op te leveren in hetzelfde jaar. Toch zijn er al effectief werken in uitvoering gegaan tegen het einde van 2010, daar de BTW-verlaging slechts gold voor facturen tot 31/12/2010.

De conclusies m.b.t. de daling in opleveringen worden gestaafd door de NBB die begin maart een gelijkaardige trend berichtte met een terugval van 3,4% van de bruto investeringen in woongebouwen voor 2010. Deze terugval werd nog enigszins getemperd door de groei van de renovatie in de woningbouwsector en een groei van uitvoering van de werken aan nieuwbouw woningen op het einde van 2010. Ook de evolutie van het ondernemersvertrouwen m.b.t. ruwbouw van woongebouwen geeft een gelijkaardige trend.

Door het ontbreken van een nieuwe groei van bouwvergunningen op dit moment verwachten we dat 2011 (en zeker de tweede helft van het jaar) een moeilijke periode zal worden voor de woningbouw nieuwbouw. De stijgende inflatie onder druk van de energie- en brandstofprijzen, met daarbij een stijgende rente, zorgt ervoor dat de beschikbare middelen van de consument onder druk staan, en wordt bevestigd in het meest recente gemeten consumentenvertrouwen van maart 2011. Ook tweede-ronde effecten kunnen de bouwsector gaan temperen aangezien ondernemingen de stijgende kosten door de inflatie (energie, verloning, …) gaan doorrekenen in hun verkoopprijzen, zodat ook de bouwkosten voor de bouwheer zullen stijgen. Derhalve verwachten we op basis van de huidig beschikbare informatie ook niet onmiddellijk een nieuwe stijging van de bouwvergunningen. Deze stijging van de bouwvergunningen in 2011 moet er wel komen, willen we in de woningbouw nieuwbouw sector terug aanknopen met een groei in 2012.

Essencia vertaalt maandelijks de bouwconjunctuur naar de reële bouwproductie. Meer info op www.essencia.be/nl/marktinformatie.