Tuinaanleg en onderhoud

Vergunningen nodig voor het plaatsen van uw tuinafscheiding?

Vergunningen nodig voor het plaatsen van uw tuinafscheiding?
Als het uw droom is om een speciale ruimte in uw tuin te creëren om te ontspannen en tijd door te brengen met vrienden en familie, en u wilt volledige privacy van uw buren, dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke toelatingen er nodig zijn voordat u aan uw project begint.

Advies van Betafence, expert in residentiële privacy- en veiligheidsomheiningen

We vragen het aan de omheiningsexperts van Betafence; welke toelatingen zijn nodig voor het plaatsen van een tuinomheining?

Vrijstellingen per gewest en gemeente

De vrijstellingen van een stedenbouwkundige vergunning voor het plaatsen van een tuinomheining verschilt van gewest tot gewest, maar ook van gemeente tot gemeente en zelfs van wijk tot wijk, afhankelijk van de plaatselijke verkavelingsverordening.

Als u een tuinomheining wilt plaatsen, raden wij u aan eerst te informeren bij uw gemeente. Alleen daar beschikken ze over alle specifieke informatie over uw perceel om deze vraag met zekerheid te beantwoorden.

Er zijn echter een aantal richtlijnen voor omheiningen die van toepassing zijn op een typische particuliere woning, maar informeren bij uw gemeente blijft aangewezen:

Geen vergunning nodig voor een tuinomheining - Weet waar uw omheining staat

Een ijkpunt voor het niet nodig hebben van een vergunning berust meestal op de hoogte van de schutting. Een gesloten schutting mag altijd in de zij- en achtertuin geplaatst worden als ze niet hoger is dan 2 meter. Dit geldt zowel voor Vlaanderen als Wallonië.

In de voortuin is de hoogte van de omheining meestal vastgesteld op maximaal 2 meter bij een open, transparante omheining of 1 meter bij een gesloten omheining.

Vergunningen nodig voor het plaatsen van uw tuinafscheiding?Voor transparante omheiningen van gelast (vb. Pantanet) of geweven gaas (Plasitor) en omheiningen van draadpanelen (vb. Bekafor of Nylofor), die nog steeds privacy en veiligheid bieden, maar een esthetisch ontwerp hebben om die open ruimte te behouden, is er meestal geen vergunning nodig, als ze nog steeds aan de stedenbouwkundige vereisten voldoen.

Voor massieve ommuring, zoals een gemetste muur van meer dan 1 meter hoog, is wel een vergunning nodig.

Wanneer uw tuinafsluiting op de scheidingslijn staat

De scheidingslijn van uw bouwperceel is in principe van zowel u als uw buurman. Dat betekent dat u altijd toestemming van uw buren nodig heeft als u een schutting op die scheidingslijn wilt plaatsen. Het is gebruikelijk dat u de mooiere kant naar de straat en de buren toe richt, dus kies een oplossing die voor en achter hetzelfde esthetische ontwerp heeft, zodat u uw uitstraling kunt versterken en toch van uw uitzicht kunt genieten als u in de tuin zit.

Als uw buurman geen schutting op de gedeelde erfgrens wil en er geen compromis mogelijk is, dan mag u dit in geen geval op de erfgrens zelf doen. Enkele centimeters ernaast is voldoende, tenzij u ook een haag naast de schutting wilt planten. Deze moet op minstens 50 cm van de perceelsgrens worden geplant, zodat hij gemakkelijk zelf te onderhouden is en niet over het perceel van de buurman hangt. Bij een haag moet u er ook voor zorgen dat hij niet te hoog wordt en niet te veel licht van uw buren wegneemt. Twee meter is meestal de standaard toegestane hoogte.

Als de omheining die u kiest ontworpen is om er klimplanten te laten op groeien, wordt dit nog steeds beschouwd als een omheining, en deze moet ook 50 cm van de perceelsgrens staan als er geen overeenkomst met de buren is om direct op de scheidingslijn te installeren.

Vergunningen nodig voor het plaatsen van uw tuinafscheiding?

Is een architect nodig?

Als u geen stedenbouwkundige vergunning nodig heeft, is het voldoende om uw tuinafsluiting te 'melden' bij het Omgevingsloket van de dienst stedebouw van uw gemeente.

Heeft u wel een stedenbouwkundige vergunning nodig, dan heeft u meestal geen architect nodig. Die is wettelijk alleen vereist als de werken 'een bouwprobleem met zich meebrengen of de stabiliteit van het gebouw wijzigen'. Bij de meeste tuinprojecten is dat niet het geval bij het plaatsen van een tuinomheining.

Wees uw eigen architect

Heb het voor het zeggen en kies een omheining met een stijlvol ontwerp dat de buitenkant van uw woning aanvult. Een aanpasbaar ontwerp geeft u flexibiliteit bij het kiezen van de look. Vind een omheiningsoplossing die verschillende moderne elementen biedt die u kunt gebruiken om een omheining te creëren die net zo uniek is als uw huis. Kies uit een assortiment van kleuren, decoratieve paneelplaten en gebruik zelfs uw eigen materialen.

Zodra u uw gemeente en uw buren op de hoogte hebt gebracht van de plannen, kiest u een gemakkelijk te installeren, aantrekkelijke en veilige omheining die weinig of geen onderhoud vergt (vb. HoriZen Prime), en kunt u al snel in alle privacy van uw tuin genieten.

Vergunningen nodig voor het plaatsen van uw tuinafscheiding?
Op zoek naar een stijlvolle privé omheining voor uw tuin? Neem contact op met Betafence om uw volgende project te bespreken : contactformulier

Ook interessant