Architectuur

Vergunning afgeleverd aan stad Brussel voor heraanleg Stalingradlaan

Vergunning afgeleverd aan stad Brussel voor heraanleg Stalingradlaan
Een nieuwe horde is genomen voor de toekomstige herinrichting van de Stalingradlaan. ​ Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons bevestigt dat urban.brussels een stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd aan de stad Brussel voor de heraanleg van de iconische laan. De blikvanger wordt een nieuw voorplein aan het Zuidpaleis.

“Door de werken aan metro 3 werd een groot stuk van de Stalingradlaan opgebroken. Een moeilijke tijd voor bewoners en handelaars. We bereiden met deze vergunning de toekomst voor. Na de heraanleg zal de Stalingraadlaan er anders uitzien: sterk vergroend, met brede voetpaden, afgescheiden fietspaden en een groot voorplein voor het zuidpaleis. De Stalingradlaan kan zo opnieuw een levendige trekpleister worden”, vertelt Ans Persoons, staatssecretaris voor Stedenbouw.


De Stalingradlaan is momenteel omgevormd tot een werf door de bouw van de nieuwe metrolijn 3. Dat momentum werd aangegrepen om deze openbare ruimte tussen het Rouppeplein en de kleine Brusselse ring te herdenken. In februari 2022 diende Ans Persoons, toen nog als schepen van Stedenbouw in de stad Brussel, de aanvraag voor een vergunning in. Nu kan ze als Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw bevestigen dat de vergunning is afgeleverd en kan de stad Brussel hiermee aan de slag. Tot grote tevredenheid van Anaïs Maes, de nieuwe schepen voor Openbare Ruimte, en burgemeester Philippe Close.

“De Stalingradlaan is een wijdse laan met veel grandeur, patrimonium en een multicultureel karakter. Door de publieke ruimte in de laan te herschikken, creëeren we een comfortabele plek voor alle gebruiken die hier samenkomen en kunnen we meer groen toevoegen. Het zal er in de toekomst nog aangenamer flaneren en veilig fietsen zijn”, legt Anaïs Maes, schepen van Stedenbouw en Openbare ruimte, uit.


"Het verkrijgen van deze vergunning is de uitkomst van een lang participatieprocedure met de bewoners en handelaars, de gebruikers en actoren van het terrein. Deze ambitie, die mee wordt gedragen door de wijk, is toekomstgericht tijdens een moeilijke periode gelinkt aan de recente moeilijkheden die werden ondervonden tijdens de bouw van de tunnel onder het Zuidpaleis. De implementatie van de heraanleg van Stalingrad zal zo snel mogelijk moeten gebeuren zodat we de wijk een gezellige ruimte kunnen aanbieden voor iedereen", verklaart Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel.


Vergunning afgeleverd aan stad Brussel voor heraanleg Stalingradlaan

Een voorplein met groen en speelzones

Het meest kenmerkende gebouw aan de Stalingradlaan is natuurlijk het Zuidpaleis. De grandeur ervan moet belicht worden, oordeelde de stad Brussel, en daarom krijgt het een gloednieuw voorplein. Groene zones met gras en planten krijgen een prominente plek. Voor de jonge Brusselaars komen er speelzones met boomstammen, terwijl de ouders kunnen uitrusten op de bankjes. Aan de voorkant van het Zuidpaleis zullen waterpartijen worden gecreëerd door zachte hellingen, die doen denken aan de rivier de Zenne zoals die voorbij stroomde.

Vier rijen van bomen, bestaande uit iepen, esdoorns, dennen en platanen, zorgen voor de vergroening en de verkoeling op de laan. Zij worden aangeplant in grote doorlatende zones, zodat ze kunnen doorgroeien en water opgevangen kan worden. Het afvloeiende water van de gevels wordt naar de zones met doorlatende materialen geleid en de rest van het water komt in de straatkolken op de rijweg terecht. Er is bovendien ook plaats voor kunst in het nieuwe straatbeeld van de Stalingradlaan.

"La Pasionara - één van mijn favoriete kunstwerken in Brussel- keert terug. Deze monumentale spreekbuis gemaakt door kunstenaar Emilio López-Menchero maakt deel uit van de identiteit van de wijk", vertelt staatssecretaris Ans Persoons.


Vergunning afgeleverd aan stad Brussel voor heraanleg Stalingradlaan

Ruimte voor fietsers en voetgangers

De toekomstige Stalingradlaan wordt omgevormd tot een laan met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De handelaars en horeca-uitbaters krijgen op de verbrede stoep meer ruimte om hun terrassen te plaatsen. De fietsers krijgen aan beide kanten een afgescheiden fietspad. Langs de gevels komt een breed trottior voor wie rustig wil flaneren en voor de gehaaste voetgangers is er een soort fast-lane waar zij ongehinderd kunnen doorstappen.

De middenberm verdwijnt. Het autoverkeer wordt gaat naar het midden van de laan op één rijbaanvak en wordt doorgeknipt ter hoogte van het Zuidpaleis. Het is niet meer mogelijk om met de auto van het Rouppeplein tot aan het Zuidstation te rijden.