Architectuur

Architectuurwedstrijd gelanceerd voor nieuwe stadion Union Saint-Gilloise

Architectuurwedstrijd gelanceerd voor nieuwe stadion Union Saint-Gilloise
© Severin Malaud - BMA
Royale Union Saint-Gilloise en Brusselse bouwmeester maître architecte (BMA) hebben vandaag samen een open architectuurwedstrijd gelanceerd om een medeontwerper aan te stellen voor de inpassing van het toekomstige voetbalstadion van Union in zijn omgeving op de Bempt-site in Vorst. Een primeur, want het is de eerste keer dat er in België een publieke ontwerpwedstrijd wordt gelanceerd met betrekking tot de ontwikkeling van een voetbalstadion. De kandidaten hebben tot 6 november 2023 tijd om hun diensten voor te stellen. Voor staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons en minister-president Rudi Vervoort is dit een voorbeelddossier en een signaal dat grote sportprojecten hun plaats hebben in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

“Met deze architectuurwedstrijd voor een voetbalstadion kiezen we voluit voor kwaliteit. Dat is ook wat een club als Union, eentje op het hoogste niveau, verdient. Wanneer alle neuzen in de juiste richting staan, kunnen we in Brussel wel degelijk grote projecten verwezenlijken. Mijn voorganger Pascal Smet heeft het stadiondossier naar zich toe getrokken en ik zet zijn werk als facilitator tussen de club en de gemeente voort. We willen dat het stadion niet enkel een nieuwe warme thuis wordt voor de supporters, maar ook een goede buur in de wijk”, verklaart Ans Persoons, staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.


"We willen dat ons stadion een surplus biedt en een katalysator is in de verfraaiing van de buurt. De lancering van deze ontwerpwedstrijd voor het inpassen van het stadion in zijn stedelijke omgeving is dan ook een belangrijke stap. Dit toont aan dat het Brussels Gewest en de Brusselse Bouwmeester hun schouders vol onder het stadionproject van Union zetten. Samen met de gemeente Vorst gaan we verder met onze constructieve dialoog in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen", legt Philippe Bormans, CEO van Royale Union Saint-Gilloise, uit.


Het Joseph Mariënstadion aan de Brusselsesteenweg in Vorst ademt nog elke wedstrijd van Union sfeer, gezelligheid en historie uit. Helaas voldoen de tribunes en de infrastructuur niet meer aan de normen van een moderne voetbalclub op het hoogste niveau in België, én in Europa. Het stadion en een deel van het omliggende Dudenpark zijn geklasseerd, wat de broodnodige aanpassingen onmogelijk maakt. De Unionisten verdienen een nieuwe voetbaltempel en de volgende stap daar naartoe is nu gezet. De bouwmeester maître architecte ondersteunt RUSG in haar zoektocht naar een medeontwerper en staat zo in voor de kwaliteitsgarantie op architecturaal vlak.

Concreet zal de aanstellings- en uitvoeringsprocedure volgens de volgende termijn verlopen.

  • De deadline voor de indiening van de kandidaturen sluit op 6 november 2023 om 11 uur
  • Op 14 november worden 4 weerhouden kandidaten uitgenodigd om een offerte in te dienen en volgt er een plaatsbezoek en dialoogmoment
  • De deadline voor de indiening van de offerte sluit op 22 december 2023 om 11 uur
  • Na deliberatie door het adviescomité wordt in januari 2024 de opdracht toegewezen aan de laureaat
  • In juni 2024 wordt het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion verwacht en kan de vergunningsaanvraag aansluitend ingediend worden.

Niet van een wit blad vertrekken

Het project om een nieuw stadion te ontwikkelen loopt al enkele jaren. In 2020 ging Union daarom al in zee met de bureaus ESA en KSS, twee referenties op vlak van het bouwen van voetbalstadions. Samen hebben ze al heel wat werk verricht op architecturaal vlak. Ze bepaalden wat de mogelijkheden van de site zijn, onder meer op vlak van de algemene configuratie van het stadion, met inbegrip van de verschillende tribunes en hun binnenruimtes. Ze onderzochten ook wat de mogelijkheden zijn wat betreft de inrichting van de tribunes en het effect op de zichtlijnen, de hellingsgraad en de ruimte-indeling. Het project zal dan ook niet van een wit blad vertrekken.

Met deze opdracht gaan Union en BMA dus op zoek naar een complementair profiel. Van de laureaat wordt dan ook verwacht meteen in het project te kunnen meestappen om, op basis van de reeds bestaande plannen en samen met de twee andere architectenbureaus, van het stadion een coherente en vloeiende visuele eenheid te maken. De visuele identiteit van het stadion zal rekening moeten houden met het reeds ontworpen stadionconcept en de redelijk beperkte perimeter. In de context van een strakke timing is een efficiënte samenwerking tussen de drie architecten essentieel.

Meerwaarde voor supporters en buurtbewoners

Naast het esthetische aspect, is de voornaamste opdracht van de gekozen medeontwerper het toekomstige stadion op een vloeiende manier in zijn stedelijke omgeving inpassen. Het is de uitdrukkelijke wens van de club en de gemeente Vorst om de landschappelijke kwaliteiten van het Bempt-park te behouden en niet aan te tasten, zelfs wanneer publieksstromen op piekmomenten kunnen oplopen tot 16.000 bezoekers. Het stadion moet ook naast de matchdagen een meerwaarde en opwaardering zijn voor de buurtbewoners en zijn ruime omgeving.

De link naar de architectuurwedstrijd.

Ook interessant