Wedstrijden en awards

Jaarlijks awards uitgereikt op BIS in Gent

Jaarlijks awards uitgereikt op BIS in Gent
Embuild Oost-Vlaanderen reikte op zaterdag 7 oktober 2023, tijdens de opening van Bis, de (ver)bouwbeurs in Flanders Expo prijzen uit aan verschillende bouwbedrijven en architecten. Zo werd de publieksprijs gewonnen door Puur Bouwen uit Balegem. Bedrijf Inhout uit Eeklo is de laureaat Fier Bouwen 2023. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden Bis en de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten een architectuurwedstrijd. Dit jaar was het thema 'Levenslang wonen'. Bij aanvang van de beurs, werden de vier winnaars bekendgemaakt. Buro 56 architecten BV, Architectenbureau Wim Heylen, Architectenbureau Tim Peeters en Team Lampvuur samen met Dhooge & Meganck Architectuur zijn de vier winnaars van de architectuurwedstrijd.

Bedrijf Puur Bouwen uit Balegem wint publieksprijs op Bis dankzij Box-in-Box bouwprincipe

Box-in-Box werd volgens ecologische en circulaire bouwprincipes uitgevoerd door het bedrijf Puur Bouwen. Een totaalrenovatie met maximaal behoud van de bestaande structuren en architectuur in een stedelijke kern. De bestaande woning is gedeeltelijk afgebroken waar nadien een 3D-scan werd uitgevoerd om 100% de overige structuren in kaart te krijgen.

"Vervolgens hebben we dan een 3D houtskelet uitgetekend. Na goedkeuring van het bouwteam zijn we gestart met de productie in onze atelier om vervolgens alles te monteren van de prefab modulaire bouwelementen. Hierdoor kunnen we zeer snel, maatvast en kwalitatief de ruwbouw realiseren. Tien jaar geleden zijn we hierin gerold. Er waren weinig aannemers bezig met ecologisch bouwen. Wij wilden dat doen en dat vooral betaalbaar houden. Beetje bij beetje lukt dat. ” – Puur Bouwen.


Door het behouden van de bestaande contouren en structuren moest de architect alles binnen het bestaande volume van de halfopen woning ontwerpen. Er zijn geen extra ruimtes aan toegevoegd.Hemelwater is opgevangen door regenwaterputten voor gebruik van enkele sanitaire voorzieningen.

Het project MOBBLE van Inhout uit Eeklo won de juryprijs.

Bedrijf Inhout uit Eeklo is de laureaat Fier Bouwen 2023 met inschuifhuis

Het inschuifhuis is een bio-ecologische, circulaire en modulaire woning, die door Inhout volledig werd gebouwd in het atelier in Eeklo. Daarna worden de afgewerkte modules op transport gezet en tussen de bestaande rijwoningen gezet. Die manier van werken is een snelle, budgetvriendelijke en duurzame oplossing voor woningen die in te slechte staat zijn om te renoveren.

“Dit inschuifhuis bestaat uit twee modules: een gelijkvloerse module met een inkom, toilet, berging, leefruimte met open keuken en een module voor de eerste verdieping met slaapkamers en badkamer. Dat de modules in ons atelier werden gebouwd heeft heel wat voordelen: geen last van regen en wind, de projectleider kan het project steeds vanop korte afstand opvolgen, lage foutenlast, zeer kwalitatief, geen dagelijks werfverkeer en/of werfoverlast voor de buurt.” – Inhout.


De jury looft dit project omwille van het innovatieve karakter van bouwen en het duurzame totaalconcept dat diverse toekomstopties in ontwerp en uitvoering integreert. Zo is er een beperkt ruimtebeslag, wordt er gebruik gemaakt van ecologische bouwmaterialen, is er een wetenschappelijke onderbouw en is er standaardisatie en prefabbouw.

Het project getuigt van lef en moed van de aannemer om mee te gaan in een innovatief bouwproces en methodiek weg van geëigende risicoloze enkel winst gedreven paden. Bovendien is er nog ruimte voor ontwikkeling en creativiteit in ontwerp en woonkwaliteit.” – de jury.

Buro 56 architecten BV valt in de prijzen op Bis met rijwoning

Het doel van de bouwheer in dit project is duidelijk: zo lang mogelijk van de woning kunnen genieten. Op dit perceel in Maldegem ontwierp Buro 56 architecten BV een rijwoning met bijhorende garage, helemaal aangepast of aanpasbaar aan toekomstige noden. Het volledige project is gericht op levenslang wonen, zonder in te boeten aan esthetiek.

De woning bestaat uit drie bouwlagen waarvan de onderste twee een wooneenheid vormen die volledig toegankelijk blijven zodra de bewoners minder mobiel worden. Zo is de eerste verdieping voorzien van een rolstoeltoegankelijke badkamer, een berging en een ruime slaapkamer.

Flexibiliteit als troef

De verdieping is zowel te bereiken via een interne huislift als een trap. De bovenste verdiepingen worden momenteel gebruikt als extra ruimte voor de woning, maar kunnen later ook fungeren als afzonderlijke wooneenheid voor een verzorger. Die duplex heeft namelijk een eigen badkamer en mogelijkheid tot keuken. Op het gebied van flexibiliteit een absolute troef. De achterliggende garage is voldoende groot om gemakkelijk in- en uit te stappen. Door de grootte biedt de ruimte nog mogelijkheden voor andere functies.

Ook de drempelloze inrichting viel de jury op. De dorpel is gelijk gemaakt met het niveau van het voetpad. Bij de opstap aan de inkomhal is nog voldoende ruimte om een hellingsplateau te voorzien. In de woning is het nodige gedaan om de bewegingsvrijheid te maximaliseren: van ruime gangen en binnendeuren tot opklapbare beugels in het toilet en een onderrijdbare wastafel in de badkamer.

Opvallend: in de tuin zijn alle niveauverschillen opgevangen met rolstoeltoegankelijke hellingen. Tegelijkertijd definieert het pad de tuin: volgens de jury een geslaagde ingreep die ook een functionele impact heeft op de tuinarchitectuur. Bovendien zijn de achterliggende garage en de volledige tuinzone steeds bereikbaar via de woning of via de achterliggende straat.

Architectenbureau Wim Heylen Architect wint prijs op Bis

De nieuwbouwwoning moest wonen en werken combineren in een geheel dat als één wordt ervaren. De architect zorgde in het ontwerp voor verschillende woonscenario's, die ook door de juryleden geapprecieerd werden. Sommige ruimtes kregen een flexibele rol. De manier waarop ze verbonden zijn met de aangrenzende ruimtes bepaalt hun functie.

Zo zijn er op de benedenverdieping twee kamers ingericht en op de verdieping anderhalf. Op de verdieping vandaag: de initiële ouderslaapkamer en een babykamer, zodat jonge ouders makkelijk voor hun kind kunnen zorgen tijdens de eerste levensjaren. Later kan een van de kamers op de begane grond tot kinderkamer en de oorspronkelijke babykamer tot dressing omgevormd worden.

"Bij het concept stonden eenvoud en menselijke schaal centraal, wat zich vertaalt in het gebruik van een beperkt aantal materialen. Voor het exterieur hebben we gekozen voor baksteen en hout. Door sculpturale volumes te combineren met een kleinere textuur, hebben we de woning een menselijke verhouding en tactiliteit gegeven, samen met de warmte van de houten elementen.” - architect Wim Heylen.Naadloos integreren

De kamers op de begane grond kunnen afzonderlijk worden gebruikt als aparte slaapkamers. Maar vanwege hun nabijheid tot de keuken en praktijkruimte kunnen ze ook naadloos worden geïntegreerd met die respectieve ruimtes. Een andere optie is ze samenvoegen tot één grote kamer, bijvoorbeeld als studentenkamer of als gelijkvloerse ouderslaapkamer in een later levensstadium.

"Ook de innovatieve inplanting wist ons te bekoren. Ondanks dat het een halfopen woning is, voelt het alsof het vrijstaand is, omdat het gelijkvloerse volume zich wegdraait van de garage waartegen het is gebouwd. De achtergevel wendt zich op die manier af van de middagzon en krijgt beschutting door middel van een pergola van houten balken." - de jury in hun verslag.


Architectenbureau Tim Peeters Architecten BV wint architectuurprijs op Bis

Levenslang wonen kan perfect in een rijwoning: dat is bij deze woning in Ledeberg zonneklaar. Volgens de jury vormt dit project het toonbeeld van de manier waarop ook locatie bijdraagt aan levenslang wonen.

Een locatie in een direct stadscentrum heeft de voordelen dat alle belangrijke voorzieningen en openbaar vervoer vlot bereikbaar zijn. Waar gelijkvloerse bungalows in een verkavelingswijk dan wel bewoonbaar zijn voor jong en oud, zijn ze vaak niet optimaal op het gebied van bereikbaarheid én kostenefficiëntie. Ook volgens deze architect zullen compacte woningen met meerdere verdiepingen de minimumnorm worden om het ruimtebeslag van woningen te beperken.

"Het plan houdt rekening met meerdere woonscenario’s. Een klassieke gezinswoning met twee of drie slaapkamers is de basisconfiguratie. In de eerste plaats is er gedacht aan het wooncomfort voor een gepensioneerd koppel zonder inwonende kinderen." - de jury in haar juryverslag.


Daarnaast kan deze woning functioneren als een hospitawoning. De onafhankelijke atelierruimte achteraan op het gelijkvloers heeft eigen sanitair, en kan zo dienen als compacte studio voor een verzorger.

Centrale huislift

Op het gebied van vernieuwing sprong vooral de huislift in het oog van de jury. De manier waarop die geïntegreerd is in de woning, is bepalend voor de rest van de inrichting. De circulatie zit zowel links als rechts van de lift, waardoor originele binnenruimtes ontstaan. De lift is gecamoufleerd in de vormgeving van de woonruimtes, precies zoals een verborgen diensttrap in een oude herenwoning

“Met een plafond op vier meter hoogte in de leefruimte, en zicht op de variaties van wolken en zon, kleur en licht in de lucht, wordt het onderhoud van een mooie terrastuin een optie, geen prioriteit. Op het dak is een wintertuin, waar ook een kwetsbare bewoner in het tussenseizoen beschut geniet van de omliggende skyline. In de zomer schuift het dak open en is er een extra terras. Het beeld van een bejaarde die de krant leest in een stoffige zetel in een veranda, is naar een luxeversie herdacht met een eenvoudige kunstgreep.” - de jury in hun verslag.


Team Kampvuur wint met het project 'De Porre'

Team Kampvuur is de maatschap van Architectenen studiebureau DENC-STUDIO bv met Dhooge & Meganck Architectuur bv uit Gent.

Onder de winnende ontwerpen schonk het project 'De Porre', de voormalige spinnerij en weverij in Gentbrugge met voorsprong de meeste aandacht aan duurzaamheid. En dat wist de jury vast en zeker naar waarde te schatten. Zo is het BIM (het bouwwerkinformatiemodel) gekoppeld aan materiaal- en/of elementen-paspoorten om de ingezette materialen traceerbaar te maken.

Daarnaast wordt een ‘robuust klimaatadaptief ontwerp’ gecreëerd. Inspelend op het aanwezige reliëf wordt een forse blauwgroene structuur ontworpen, zowel in het privaat-collectieve als in het nieuwe publieke parkdeel. Verder is er optimaal gebruik van recuperatiewater. En zo noemt het dossier nog tal van voorbeelden die de duurzame oplossingen illustreren.

“Dit woonproject in Gentbrugge onderschrijft duidelijk alle basisregels in flexibiliteit en toegankelijkheid. De ruimtes zijn op eenvoudige en betaalbare wijze aan te passen. Denk maar aan niet-dragende binnenwanden, wat andere indelingen mogelijk maakt. Het project garandeert daarnaast een verhoogde toegankelijkheid voor andersvaliden en jonge ouders met buggy’s.” - de jury in haar verslag.

Ook interessant