“Dit is zowel voor het team als voor mezelf een bijzondere eer”, zegt Steven Delva. “Dit bewijst dat het perfect mogelijk is om vertrekkende vanuit een economisch verhaal, bv. een projectontwikkeling, ook vele andere maatschappelijke noden, vaak ook ecologische, aan te pakken. Zolang er maar integraal gedacht en samengewerkt wordt. Daarom zijn we ook overtuigd van de kracht van ons vak, waarbij we effectief iets doen met de ruimtelijke uitdagingen van de 21e eeuw. We keren telkens het ontwerpproces compleet ondersteboven en nemen het landschap als uitgangspunt om te verdichten, te vergroenen en te verduurzamen.”
“Dat dit project er straks staat, toont aan dat landschapsarchitecten zoveel meer zijn dan enkel ontwerpers”, stelt Delva. “Wij zijn ook verbinders, inspiratoren, economisten en groenontwikkelaars. Anders krijg je dit soort projecten niet gerealiseerd.”
“In een almaar complexer wordende wereld volstaat het niet meer om enkel naar de woningnood te kijken. We dienen meer urgente noden te beslechten met minder ruimte. Dat is exact wat we doen door te streven naar geïntegreerde en op natuur gebaseerde oplossingen. Het project in Lisse is daarvan een perfect voorbeeld: het levert de investeerder meer woningen op; het zorgt voor een pak minder verharding waardoor de bouwkosten gereduceerd worden; de overheid behaalt zo haar waterdoelstellingen; en de natuurorganisatie werd beheerder van het landschap.”