Zo creŽer je een groenere omgeving

17 mei 2023 Bron: Bouw & Wonen
Zo creŽer je een groenere omgeving
Het creŽren van een groenere omgeving in je woonwijk of bij je werk, begint natuurlijk bij jezelf. Van het initiatief nemen van gezamenlijke buurtacties tot het informeren naar mogelijkheden over landschapsarchitectuur. Maar wat zijn nou goede ideeŽn die ervoor zorgen dat jouw omgeving groener wordt? Hieronder vind je een paar tips die je op weg kunnen helpen. Om zo een groenere omgeving te realiseren voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Nieuwe bomen planten en onderhouden

Bomen hebben een positief en vooral heel groen effect op de omgeving. Ze zorgen voor schaduw en verkoeling en produceren zuurstof. Daarnaast bieden bomen ook schuilplaatsen en nestgelegenheden voor vogels en andere dieren. Overleg met buurtgenoten of jullie samen willen zorgen voor meer bomen in de wijk. Bij de gemeente kun je vaak meer informatie vinden over het vergroenen van de wijk en hoe zij jullie hierbij kunnen helpen. Schakel hulp in voor het boomonderhoud, zodat je kunt genieten van een veilige en groene omgeving.

Begin een gedeelde buurtmoestuin

Een buurtmoestuin bevordert de samenhang en gezelligheid in de buurt. Samen werken jullie in de moestuin en uiteindelijk genieten jullie ook samen van verse groenten en fruit. Zo ontstaat er een duurzame leefomgeving waarin gezond eten belangrijk is.

Plant bloemen

Bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook belangrijk voor insecten. Bijen en vlinders dragen bij aan de bestuiving van planten en zorgen zo voor meer groen en bloemen. Samen met buurtgenoten kun je ervoor kiezen om een geveltuintje te maken of bloemenperken aan te leggen. Zo creŽer je al snel een kleurrijke en groene omgeving.

Gebruik regenwater

Regenwater kun je opvangen en gebruiken voor het besproeien van planten en bloemen in de buurt. Dit bespaart water en zorgt ervoor dat opgevangen regenwater niet in het riool terecht komt. Door regenpijpen af te koppelen en regentonnen bij huizen te plaatsen, vermindert de druk op het rioolstelsel.

Gooi afval in de prullenbak

Een groenere omgeving betekent ook een schonere omgeving. Gooi daarom afval dat je vindt op straat in de prullenbak. Zo houden jullie de buurt schoon en blijft het groen er mooi bij staan. Organiseer een buurtactie waarin jullie samen afval opruimen. Zo ben je gezamenlijk bezig met het behouden van een groene en schone omgeving.

Een groene omgeving creŽren is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je buurtbewoners. Het verlaagt stress en zorgt voor gezelligheid en gezonde leefomgeving. Met deze tips kun je samen met jouw buurtgenoten aan de slag om de woonwijk te vergroenen. Overleg met elkaar en informeer bij de gemeente en vakspecialisten, zodat jullie samen kunnen bijdragen aan een groenere en schonere omgeving. Veel succes!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo