Tips om onkruid in de tuin te voorkomen en te verwijderen

Bron: Bouw & Wonen
Tips om onkruid in de tuin te voorkomen en te verwijderen
Het is weer lente. De afgelopen tijd was het heerlijk voor de planten. Het was veelal vochtig en de temperaturen stegen ondertussen lekker door. Daarnaast liet ook de zon zich steeds vaker zien. Dat zorgde er niet alleen voor dat planten weer goed gingen groeien, maar ook dat het weer echt onkruidweer werd. Grote kans dat je de eerste lange sprieten al gespot hebt. De meeste mensen zitten hier niet echt op te wachten. Onkruid maakt niet alleen dat de tuin er minder mooi uitziet, maar kan ook gevaren opleveren voor de planten die je wl graag wilt behouden. Helemaal voorkomen kun je het echter niet en ook het verwijderen ervan is een hele klus. Daarom juist nu enkele tips om je hierbij te helpen.

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Wil je onkruid bestrijden en ook voorkomen dat het weer snel terug groeit? Dan zijn onkruidbestrijdingsmiddelen het meest effectief. Houd er wel rekening mee dat sommige producten schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de planten die in de tuin staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook heel veel producten verkrijgbaar waarbij dit niet het geval is. Daarom verstandig om hier op te letten.

Een goede manier om onkruid te bestrijden en tegelijkertijd het milieu zo min mogelijk te schaden, is het gebruik van een gasbrander. Sommige mensen zweren ook bij middeltjes die ze gewoon in huis hebben. Pas op met huishoudelijke producten zoals chloor, want deze wil je liever niet in de tuin hebben. Heb je niets in huis en wil je toch aan de slag? Vaak doet kokend water dan al heel veel. Vervolgens kan je tuingereedschap gebruiken om het onkruid snel tussen de tegels of het gazon vandaan te halen.

Onderneem meteen actie

Er zijn mensen die het liefst de hele dag in de tuin werken, maar ook mensen die dit vooral als noodzakelijk kwaad beschouwen. Het kan dan heel verleidelijk zijn om nog even af te wachten. Maar hoe langer je wacht, hoe sneller het onkruid zich kan verspreiden. Bij het eerste sprietje is het daarom al belangrijk om direct actie te ondernemen. Zo voorkom je dat het onkruid enorm groot wordt. Met de huidige weersomstandigheden kan dit heel snel gaan, dus wacht zeker niet te lang.

Een goede bodembedekker

Onkruid moet de ruimte krijgen om te kunnen groeien. Er moet licht zijn en het moet vochtig zijn. Als die elementen ontbreken, zal het zich minder snel of zelfs helemaal niet verspreiden. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een goede bodembedekker. Goede voorbeelden zijn tuinpadsnippers of cacaodoppen.

Heb je voornamelijk tegels in de tuin? Dan zal het onkruid meestal tussen de tegels verschijnen. Je kunt dit voorkomen door ze goed te voegen. Er is speciaal voegmiddel dat het onmogelijk maakt voor onkruid om verder te groeien.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo