Architectuur

VK wint prestigieuze WAF-award voor Vietnamees ziekenhuis

Vorige week werden in Barcelona de winnaars van de WAF-awards bekendgemaakt, een prestigieuze internationale architectuurwedstrijd die ontwerpen en realisaties van over de hele wereld bekroont voor hun architecturale verdienste. Hoewel er slechts één Belgisch project op de uiteindelijke shortlist terechtkwam, had de Belgische delegatie meer dan voldoende reden tot vieren. Het Binh Chanh Pediatric Hospital, dat het Roeselaarse ingenieurs- en architectenbureau VK samen met Nhat My en 2050 A+P ontwierp, werd immers tot winnaar uitgeroepen in de categorie Future Projects - Health. Het is nog maar de derde keer dat een Belgisch bureau één van de hoofdprijzen wegkaapt.

Holistische aanpak

Het organische bloemconcept breekt met de traditionele ziekenhuisarchitectuur. De holistische aanpak, met volledige integratie van architectuur en engineering, creëert een helende omgeving die niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel van de jonge patiënten aanspreekt.
VK, dat zich tegenwoordig uitsluitend toespitst op zorggerelateerd bouwen, vertaalde het complexe programma naar een heldere structuur. Hierbij werd de operationele efficiëntie fel verbeterd. Zwevend boven het landschap, hebben de verpleegeenheden een sterke identiteit en wordt de leesbaarheid van het gebouw verhoogd.
Het ovalen grondplan van de verpleegeenheden, met de interne circulatie in de holte van de volumes, verkleint de wandelafstand van het personeel en vergemakkelijkt hun toezicht. De verpleegeenheden zijn via drie verticale circulatiekokers verbonden met de medische diensten op het gelijkvloers. Ze zorgen ervoor dat de logistieke-, de publieke- en de patiëntenstroom permanent gescheiden blijven. De medische diensten worden ingeplant rond een centraal plein dat een dagelijkse toestroom van 6.000 patiënten kan verwerken.



Functioneel en duurzaam

Het ziekenhuis zal zich naast een drukke snelweg bevinden. Een tussenliggend bamboeveld zal fungeren als geluids- en vervuilingsbuffer. Voorts is er ook een centrale voor afvalcollectie en -behandeling voorzien. Een organische helling onder de beddenvleugels fungeert als buffer voor de rest van het gebied, maar ook als dak voor de medische diensten. Het ziekenhuis maakt samen met andere zorginstellingen deel uit van een groot masterplan. Een publiek plein zal de openbare functie van het ziekenhuis versterken en het gebouw verbinden met de toekomstige uitbreiding. Tot slot bevat het ontwerp, als helende omgeving, ook enkele duurzame maatregelen zoals natuurlijke ventilatie, nachtkoeling, een uitgekiende zonwering en gebruik van zonne-energie.

Ook interessant