Buitenschrijnwerk

Twee milieuvriendelijke en zuinige innovaties op bouw & reno

De pergola met Ikaros Solar Glass: een primeur live te zien op bouw & reno. Dit wordt ongetwijfeld één van dé hoogtepunten van de beurs: op de stand van Miniflat wordt de eerste pergola met Ikaros Solar Glass gemonteerd, een uniek semi – transparant dakglas met fotovoltaïsche cellen. Miniflat – pionier van de veranda met zonnecellen in 2001 – commercialiseert nu ook de energieproducerende pergola. Het verschil? Bert Dierick van Miniflat legt het uit: “Een pergola heeft noch deuren noch ramen. Een pergola is een overkapping en dient als beschutting tegen zon, regen en koude in de ‘verrassende zomeravonden’. Het is bekend: de markt van de zonnecellen groeit wereldwijd met zo’n 30% per jaar. Duitsland, Nederland en Luxemburg zijn voorlopers op het vlak van alternatieve energie, terwijl België nog maar net aan een inhaalbeweging is begonnen. En dat werd hoog tijd! Miniflat heeft de koe bij de horens gevat, eerst in de sector van de veranda’s en nu ook in de sector van de pergola’s, door samen met specialist Ikaros Solar te investeren in het duurzame en milieuvriendelijke systeem van de zonnecellen. Schijnt de zon in België wel genoeg om woningen uit te rusten met zonnepanelen? “Jazeker,” aldus Bert Dierick, “op voorwaarde dat de pergola onbeschaduwd van het daglicht kan genieten.”

Fotovoltaïsche zonne-energie, wat is dat precies? Het gaat om de omzetting van zonlicht in elektriciteit. Deze omzetting gebeurt in halfgeleidende materialen zoals silicium, die de eigenschap hebben dat hun elektronen vrijkomen onder invloed van energie in het zonlicht, zogenaamde “fotonen”. Het ingebouwde spanningsveld, typisch voor halfgeleidende materialen, zorgt er dan voor dat de vrijgemaakte elektronen bijdragen tot elektrische stroom.

Anders gezegd: wanneer de “lichtkorrels” (= fotonen) op een dun plakje van deze materialen botsen, dragen ze hun energie over aan de elektronen in dat materiaal. Die elektronen zetten zich dan in een bepaalde richting in beweging, waardoor elektrische stroom wordt opgewekt die door ragfijne metalen draden wordt opgevangen. Men kan die stroom bij de stroom voegen die door andere gelijkaardige systemen wordt opgewekt, tot men het vermogen heeft dat nodig is voor een welbepaalde toepassing. De fotovoltaïsche cel is dus een elementaire stroomgenerator.
Wat kan de particulier met de aldus opgewekte stroom beginnen? Bert Dierick: “Die stroom kan bijvoorbeeld dienen om de wasmachine of om het even welk ander elektrisch toestel te laten draaien. Er is namelijk een akkoord met de energieleveranciers dat de elektriciteit die wordt opgewekt door fotovoltaïsche panelen kan terugstromen naar het net zodat de meter achteruitdraait. De stroom kan ook aan de buren worden verkocht. Miniflat zorgt voor alle vereiste kabels.”

Wat een dergelijke installatie kost? “Wie kiest voor zonnepanelen, kan rekenen op interessante premies en belastingverminderingen. Gemiddeld kan je de investering op 10 tot 12 jaar terugverdienen”, besluit Bert Dierick.

De TERMOCOMBI TC 30 van Extraflame: een stookketel op pellets* én hout

Tot op heden werken de meeste stookketels ofwel op hout ofwel op pellets. De Termocombi TC30, die beide vaste brandstoffen combineert, betekent dan ook een knappe technologische innovatie. Mevrouw Ann Van Bastelaere van G-Systems: “De ketel wordt volautomatisch bestuurd. Daarbij wordt het vermogen aangepast aan de gebruikte brandstof. Ook kunnen de diverse componenten van de installatie flexibel worden beheerd. Het thermische vermogen en de kwaliteit van de verbranding worden voortdurend aangepast aan de warmtebehoefte, rekening houdend met de buitentemperatuur en met de rookemissiewaarden die door de lambdasonde worden gemeten. De pellets worden automatisch ontstoken door een elektrische gloeiweerstand. Als de ketel gevuld is met houtblokken, slaat de vlam nadien automatisch over naar de houtverbrandingskamer en dooft het vuur in de pelletsverbrandingskamer.”

Dankzij deze werking blijft de uitstoot van gassen onder controle. Mevrouw Ann Van Bastelaere licht toe hoe dat gaat: “Een lambdasonde analyseert onophoudelijk de rookgassen. Deze combinatie van branders voor pellets en hout garandeert een zeer lage uitstoot aan schadelijke gassen.”

De positieve impact op het milieu is groot: “Doorgaans gebruiken wij namelijk gas, stookolie of propaan om onze huizen te verwarmen. Aan deze energiebronnen zijn twee grote nadelen verbonden: ze zijn niet hernieuwbaar (het zijn fossiele brandstoffen en het duurt honderden miljoenen jaren voor die worden gevormd) én bij de verbranding ervan komen aanzienlijke hoeveelheden CO2 vrij.”
Hout biedt een concreet antwoord op deze twee problemen. Hout is niet alleen hernieuwbaar (de productie ervan duurt maar enkele tientallen jaren) maar bovendien slaat het bos ook CO2 op (in de vorm van biomassa) zodat de CO2-balans uiteindelijk neutraal uitvalt. Bij duurzaam bosbeheer (geen kaalslag,…) mogen we stellen dat het CO2 dat wordt uitgestoten wanneer het hout verbrandt, overeenstemt met het CO2 dat de boom tijdens zijn groei uit de atmosfeer haalt.
Een ketel voor hout en pellets monteren in een verwarmingsinstallatie die eigenlijk voorzien is op gas of stookolie? “Geen probleem,” aldus onze gesprekspartner, “op voorwaarde dat je een buffervat koopt om de warmte op te slaan die door het hout wordt opgewekt.”
Qua opslagruimte liggen de zaken eenvoudig: “Het hout voor de ketel moet twee jaar drogen. Ofwel stockeer en droog je het dus zelf ofwel koop je droog hout. Wat de pellets betreft, moet je ongeveer één kubieke meter voorzien om 650 kg pellets op te slaan,” legt Mevrouw Van Bastelaere uit.

Hoe het zit met het kostenplaatje? De investering is rendabel op middellange of lange termijn. “De extra kosten bij de installatie bedragen ongeveer 5.000 euro,” aldus nog Ann Van Bastelaere. “Dat geld verdien je snel of iets minder snel terug. Het hangt ervan af hoe streng de winters zijn. De prijs van de pellets en van het hout is veel stabieler dan die van fossiele brandstoffen omdat hij veel minder afhangt van de internationale politiek. Bovendien bestaan er subsidies voor installaties als deze. Het volstaat om eens rond te kijken op de website www.energiesparen.be.”

Ook interessant