Duurzaam Bouwen

Box-in-box in houtskelet tovert oude hoeve om tot hedendaagse woning

Box-in-box in houtskelet tovert oude hoeve om tot hedendaagse woning
Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, werd larikshout gebruikt.
In Herent is een historische hoeve circulair gerenoveerd tot een woning. Dit project, ontworpen door Wes Degreef van BC architects & studies, maakte gebruik van natuurlijke en gerecycleerde materialen. Voor de renovatie is een houtskelet box-in-boxsysteem toegepast. PUUR Bouwen was verantwoordelijk voor de uitvoering van dit werk.

De hoeve, in landelijk gebied, dateert uit 1906. Toen de nieuwe eigenaars ze kochten, was ze dan ook dringend toe aan een opknapbeurt. Ze besloten in zee te gaan met BC architects & studies. "Wij werken altijd met natuurlijke materialen en dat was een van de redenen waarom de eigenaars van de hoeve voor ons kozen", begint Wes Degreef van BC architects & studies te vertellen. "Zo moest hout in ons ontwerp de boventoon voeren, omdat het een warm materiaal is, maar ook om zo de sfeer van oude boerderijen te doen herleven. Én het circulaire karakter dat die zo typeerde. De boeren gebruikten immers de omliggende bomen om hun gebouwen mee op te trekken. De houten structuren waren ook zo opgebouwd dat je ze terug kon ontmantelen om ze later op een andere plek opnieuw op te bouwen. Dat systeem van hergebruik hebben we volledig teruggebracht in deze hoeve."

Box-in-box in houtskelet tovert oude hoeve om tot hedendaagse woning
De structuur van het houtskelet bleef deels zichtbaar, als knipoog dus naar de circulaire manier waarop hoeves vroeger werden gebouwd.

Demonteerbaar systeem

Met een demonteerbaar box-in-boxsysteem in houtskelet dus. "Met kalkhennepisolatieplaten tegen de wanden en schelpen op volle grond als isolerende laag onder de vloeren", licht de architect toe. "Met een 3D-scan werd de binnenruimte volledig opgemeten. Omdat we met een box-in-box werkten, moest dat echt heel nauwkeurig gebeuren. Daarna hebben we de prefabstructuur uitgetekend op het bureau. Vervolgens gebeurde de productie van de elementen. Vier dagen nadat die aankwamen op de werf had hoofdaannemer PUUR Bouwen het houtskelet al opgetrokken. En het duurde geen week of ook de isolatie was geplaatst."

De keuze voor een box-in-boxsysteem was volgens Wes Degreef evident. "De opdrachtgever wilde het karakter van de oude boerderij, opgebouwd met bakstenen en met houten vloeren en dakspanten, absoluut behouden. Met zo'n box-in-box was dat mogelijk. De structuur van het houtskelet bleef deels zichtbaar, als knipoog dus naar de genoemde circulaire manier waarop hoeves vroeger werden gebouwd."

Voor het houtskelet werden massieve balken van douglashout gebruikt. Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, lariks. De nieuwe plafonds werden afgewerkt met rood Noorse den. Al het gebruikte hout heeft een duurzaamheidslabel.

Lees het complete artikel op het Houtconnect platform.

Box-in-box in houtskelet tovert oude hoeve om tot hedendaagse woning
Voor de nieuwe ramen van de hoeve, die deels uit aluminium en deels uit hout bestaan, werd larikshout gebruikt.

Ook interessant