Nieuwbouw

Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts

Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts
De Brusselse Zeescouts 'Roodbaard' hebben afgelopen zondag samen met Ans Persoons, Brussels staatssecretaris en collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor Jeugd en Sport, symbolisch de eerste steen gelegd op de plek van hun toekomstig nieuw modulair lokaal in de Haven van Brussel. Nadien ging de staatssecretaris even de zeilboot in voor wat watergewenning. Dankzij een subsidie van de VGC kan Zeescouts groeien en het ledenaantal uitbreiden, want de huidige containers volstaan niet meer voor de steeds populairdere jeugdbeweging. Bij Roodbaard hopen ze het nieuwe lokaal af te hebben voordat ze deze zomer op kamp vertrekken.

Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts

"Het is belangrijk dat jongeren zich elk weekend kunnen uitleven en zeker binnen een unieke en uitdagende setting zoals die van de Zeescouts. Ze leren hier skills, zoals boten vaarklaar maken of shelters sjorren, en die leren ze nergens anders. We willen natuurlijk dat ze dat het hele jaar door in de beste omstandigheden kunnen doen. We blijven met de VGC investeren in én voor jeugd. Het nieuwe lokaal zal ervoor zorgen dat de Zeescouts echt de wind in de zeilen krijgen", vertelt staatssecretaris Ans Persoons.


Met een spadesteek in de grond, gaf staatssecretaris Persoons samen met de twee verantwoordelijke eenheidsleiders van Roodbaard het symbolische startschot van de bouw van het toekomstige modulair lokaal. Dat komt op een perceel binnen de Haven van Brussel, naast de zeecontainers die de jeugdbeweging er nu al gebruikt. Het nieuwe volwaardige lokaal zal binnen enkele maanden, tegen het begin van de zomer, af zijn. Eind vorig jaar werd de vergunning afgeleverd dus kunnen de werken beginnen.

Het nieuwe goed geïsoleerde en verwarmde lokaal zal ongeveer 60 m2 groot zijn. Het wordt ontworpen door Fast Forward Architects en FIX vzw en bestaat uit modulaire houtbouw die discreet opgetrokken wordt in de groene berm naast het kanaal. De VGC trekt hiervoor een subsidie uit van 144.000 euro. Dankzij het nieuwe lokaal hoopt Zeescouts Roodbaard dat haar ledenaantal kan groeien tot 100 leden.

Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts

Containers waterdicht en met groendak

De Zeescouts Roodbaard, opgericht in 2006, is de enige Nederlandtalige scoutswerking in de hoofdstad met een focus op nautische activiteiten. Momenteel telt de Zeescouts ongeveer 75 leden, maar ze botsen op hun limieten. Na een ontmoeting met voormalig staatssecretaris Pascal Smet in 2022 werd duidelijk dat een nieuw scoutslokaal nodig is om te zorgen dat de werking verder kan evolueren.

Momenteel beschikken de Zeescouts over enkele containers die ze gebruiken als opslagruimte. Deze werden eerder al geplaatst met een subsidie van de VGC en worden in het nieuwe bouwdossier ook voorzien van een groen dak en waterdicht gemaakt. De containers zijn helaas niet geschikt als binnenruimte voor activiteitenof om op te warmen na het ravotten op het water. Zeker in de winter haken jongere leden daardoor af. Dat wil de VGC in de toekomst vermijden, dankzij deze investering.

Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts

"Het nieuwe lokaal wordt heel tastbaar nu. Onze ambitie is om te blijven groeien en meer kinderen naar het jeugdwerk en op het water te krijgen. Dit lokaal is daar een cruciale stap in. Want ook naast het water is het soms fijn om op het droge samen te zijn", vertelt Eenheidsleider Linus Nyssen.


Eerstesteenlegging nieuw lokaal Brusselse Zeescouts

Ook interessant