Domotica

De nieuwste trends in Domotica Inspiration op bouw & reno

Wanneer we het hebben over een woning, dekt de term “comfort” vele ladingen. Het kan gaan om een uitermate praktische keuken waarin we de heerlijkste gerechten bereiden, om een luie stoel die erg lekker zit, om een kamerthermostaat die zorgt dat het in het vertrek altijd aangenaam warm is of om bijzonder gezellige sfeerverlichting... Automatisering van die taken versterkt de indruk van comfort en komt de veiligheid in de woning ten goede. Voorbeelden daarvan zijn een toegangspoort die we met één druk op de knop kunnen openen of een videofoon die ons toont wie er voor de deur staat. Het nec plus ultra van automatisering is domotica. Dit geïntegreerde systeem bedient vele, om niet te zeggen alle elektrische toestellen in de woning. De woning wordt er niet alleen comfortabeler door, ook het gebruiksgemak van de toestellen neemt toe. Bovendien wordt er rationeler omgesprongen met energie. Met domotica is nagenoeg alles mogelijk, voor zover er althans een elektrische of elektronische component bij komt kijken.

Domotica blijkt tevens een prima medestander met het oog op een veiligere woning. Ook als we niet thuis zijn, kunnen we aanwezigheid simuleren door sommige lichten met regelmatige tussenpozen te laten aanfloepen, door op een ander moment de radio te laten spelen, door de rolluiken op te trekken en neer te laten, enz. Veiligheid moet worden gezien in de ruime betekenis van het woord. Ook CO- en brandmelders kunnen in het domoticasysteem worden opgenomen. Bij alarm neemt het domoticasysteem terstond de nodige maatregelen (sirene in het huis, eventueel ook alarm per sms).

Tot slot nog een woordje uitleg bij een functie die we zeer dikwijls op een domotica-installatie terugvinden: de “alles-uit-knop”. Bij het verlaten van de woning worden alle elektrische elementen die we vooraf voor deze functie hebben geprogrammeerd door middel van één enkele knop uitgeschakeld: verlichting, muziek, stopcontacten die we niet gebruiken (bijvoorbeeld het gebruikelijke stopcontact voor het strijkijzer, want een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn). Kortom, alle toestellen die we niet nodig hebben wanneer we weg zijn en die energie verbruiken. Zo kunnen we met een gerust gemoed het huis verlaten.

Op de stand "Domotica Inspiration" geeft Electro Helsen een overzicht van de meest diverse mogelijkheden van domotica. Iedere bezoeker krijgt er professionele uitleg en heel wat informatie over hoe domotica een ware partner kan betekenen voor duurzaam en comfortabel wonen.