Verbouwen

Renoveren met respect voor onze planeet

Met zijn indrukwekkende klimaatfilm “An inconvenient truth” stuurde Al Gore een glasheldere boodschap de wereld in: als we willen dat onze kinderen een leven kunnen leiden dat die naam verdient, moeten we vandaag maatregelen nemen en onze levensstijl aanpassen, onder meer als het op bouwen en wonen aankomt.

Een paar jaar geleden leek duurzaam bouwen enkel weggelegd voor een kleine groep fanatiekelingen. De meesten vonden het te duur en te ingewikkeld en vonden ook dat er te weinig informatie voorhanden was. Vandaag liggen de zaken totaal anders. Op de bouwbeurzen blijken de bezoekers uitermate geïnteresseerd in energiebesparende maatregelen, in duurzame materialen en in milieuvriendelijke bouwtechnieken. Dit alles zet steeds meer mensen ertoe aan om te kiezen voor een duurzame aanpak.

Maar er is meer. Duurzaam bouwen komt niet alleen het milieu ten goede. Ook uw gezondheid (en die van de mensen die onder uw dak wonen) en uw portemonnee varen er wel bij. Een duurzaam huis betaalt zichzelf terug. Vandaag besteedt een doorsneegezin 1.250 euro per jaar aan energiekosten. Met enkele verstandige investeringen kan dit bedrag worden gehalveerd. Als dat de moeite van het overwegen niet waard is!

Daarnaast hebben zowel de federale overheid als de gewesten en de gemeenten een aantal premies en belastingvoordelen in het leven geroepen om verbouwers te stimuleren om bij hun renovatie het milieu te ontzien. Een paar voorbeelden:

1. Belastingvoordelen toegekend door de federale overheid

Voor het inkomstenjaar 2007 kan u tot 2.600 euro belastingvoordeel krijgen als beloning voor volgende uitgaven:
• het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing;
• het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel, een stookketel op hout of een systeem van microwarmte-krachtkoppeling;
• het plaatsen van thermostatische kranen of van een thermostaat met tijdschakelaar;
• dakisolatie;
• de installatie van een systeem voor het verwarmen van water met zonne-energie;
• de installatie van zonnecelpanelen;
• de installatie van een geothermische warmtepomp;
• een energieaudit.

Meer info vindt u op mineco.fgov.be/menu/new_nl.asp#

2. Productiesteun en investeringssteun voor elektriciteit uit fotovoltaïsche zonnepanelen

Per schijf van 1.000 kWh stroom die de zonnepanelen opwekken, krijgt de eigenaar een groenestroomcertificaat. Elk certificaat kan vervolgens bij de netbeheerder ingeruild worden tegen een gegarandeerde waarde van 450 euro gedurende 20 jaar vanaf de inwerkingstelling van de installatie.

Groenestroomcertificaten worden aangevraagd bij de VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit- en Gasmarkt.

Alle extra info vindt u op de website www.vreg.be. Voor meer specifieke inlichtingen kan u terecht bij Ode-Vlaanderen (Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen), tel. 016 23 52 51, e-mail info@ode.be, www.ode.be.

Wie bijkomende investeringssteun wil genieten, moet een aanvraag indienen bij de Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie van de Vlaamse overheid, tel. 02 553 46 00, e-mail energie@vlaanderen.be.

3. U wil weten of uw gemeente met specifieke stimuli over de brug komt?

Surf naar www.premiezoeker.be, een krachtige zoekmotor waarmee u in een paar minuten tijd alle vereiste informatie opsnort.