Bouwmaterialen

Zijn houten huizen de toekomst?

Zijn houten huizen de toekomst?
Wanneer je werkt als aannemer of een onderneming hebt in de bouw, heb je de juiste materialen nodig. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van WKK. Waar we tegenwoordig nog vooral bouwen met steen, ligt volgens experts de toekomst van de bouw in hout. Ja, je hoort het goed: de kans is groot dat we in de toekomst weer in houten huizen wonen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Duurzaamheid

Hoewel je voor hout bossen moet kappen en je dus zou denken dat houtbouw niet zo duurzaam is, ligt een duurzame toekomst wel degelijk in houten huizen. Beton zorgt voor zo'n 8% van de CO2 die wij als mensen uitstoten. Zolang we goed terugplanten is hout een onuitputbare bron. Omdat planten de eigenschap hebben om CO2 uit de lucht op te nemen en in zich op te slaan, zorgt meer hout voor meer CO2-opslag. CO2 die dan niet in onze lucht te vinden is. Bovendien zorgt het kappen en verwerken van hout voor veel minder uitstoot dan het bouwen met steen en beton. Meer investeren in bouwen met hout kan dus het stikstof en CO2-probleem flink aanpakken.

Gemak

Bouwen met hout is een stuk makkelijker en een stuk minder arbeidsintensief dan bouwen met steen. Je kunt veel makkelijker demonteren en werkt bovendien een stuk sneller. Ook is het met hout een stuk makkelijker om zogenoemde prefab onderdelen te creëren, waardoor je overal in het land snel eenzelfde soort huis kunt maken. Je kunt deze prefab onderdelen immers makkelijk vervoeren, aangezien hout lichter is dan steen en beton.

Het binnenklimaat

Een bijkomend voordeel van bouwen met hout, is dat hout van nature zorgt voor een beter binnenklimaat dan steen of beton kan doen. De luchtvochtigheid in een gebouw van huis is namelijk constanter, waardoor het binnen in huis comfortabeler aanvoelt.

De prijs

Tot slot: bouwen met hout is op dit moment nog duurder dan bouwen met steen, maar experts zeggen dat het tij wat dat betreft op termijn zal gaan keren. De productie van andere bouwmaterialen is namelijk afhankelijk van producten die niet onbeperkt voorradig zijn. Denk aan staal en beton. Omdat met goed bosbeheer hout een onuitputtelijke bron is, zal, naarmate we een slim systeem hebben gecreëerd om een constante aanvoer van hout te behouden, hout uiteindelijk een stuk goedkoper worden dan de bouwmaterialen waar we nu gewend zijn om mee te werken.

Ook interessant