Architectuur

Hout voert boventoon in nieuwe kinesistenpraktijk

Hout voert boventoon in nieuwe kinesistenpraktijk
In Nijlen heeft CEDAK onlangs een moderne kinesistenpraktijk gerealiseerd. Het gebouw kenmerkt zich door het gebruik van hout: het is volledig opgebouwd uit houtskelet en aan de buitenzijde, inclusief het dak, afgewerkt met Forestlines, het circulaire houten gevelsysteem van Houthandel Paulussen. "De keuze voor hout als bouw- en afwerkingsmateriaal was zowel esthetisch als praktisch," zegt Steven Van de Wiel, die het nieuwe gebouw ontwierp met zijn bureau Van de Wiel Architectuur.

De nieuwe kinesistenpraktijk, De Kiné genaamd, werd uit de grond gestampt door kinesist Nick Jacobs. "Nick werkte in een kinesistepraktijk in een andere gemeente en wilde een eigen praktijk bouwen vlak naast zijn eigen woning. Daarvoor kwam hij bij ons aankloppen", begint Steven Van de Wiel te vertellen. "Hij stelde twee grote voorwaarden: het moest een losstaand volume worden en het gebouw moest op de een of andere manier toch een geheel vormen met zijn woonst, een woning in hoevestijl. Daarom kozen we ervoor de kinesistenpraktijk de look van een houten schuur te geven. We besloten de voorkant open te werken met een grote raampartij. De praktijk zou immers ook beschikken over een fitnessruimte en het is veel aangenamer te kunnen sporten in een zekere openheid."

Hout voert boventoon in nieuwe kinesistenpraktijk
De praktijk heeft twee niveaus. Het gelijkvloers biedt plaats aan vier kabinetten, een balie en een gedeelte van de fitness. Op de eerste verdieping, die opengewerkt werd, bevindt zich het andere deel van de fitness. De totale oppervlakte van de praktijk beslaat zo'n 150 m². "Om een benepen gevoel in het fitnessgedeelte op de eerste verdieping te voorkomen, hebben er we niet alleen een soort van mezzanine van gemaakt, maar hebben we de ruimte ook opengewerkt tot in de nok. Omdat hout zo'n licht materiaal is, volstonden enkele minimalistische stalen trekkers om dat mogelijk te maken."

Bouwfase van slechts enkele maanden

Een derde reden om voor houtbouw te kiezen, was volgens de Steven Van de Wiel de snelheid van bouwen die inherent is aan de bouwmethode. "De voorbereidende werken, bestaande uit het graafwerk, het storten van de betonplaat en de rioleringswerken, namen twee weken in beslag. Daarna heeft CEDAK op zes weken tijd de volledige houtskeletbouw gerealiseerd. Het afwerken van de gevels en het dak, nam ook nog enkele weken in beslag. Een kleine vier maanden nadat de eerste schop in de grond ging, kon de laatste afwerking en de inrichting al gebeuren."

Gevelsysteem met brandklasse B

De keuze voor Forestlines als buitenschil was weloverwogen. "We wilden een houten systeem dat zowel voor het dak als voor de gevels bruikbaar was, bestond uit verschillende plankbreedtes én dat een goede brandweerstand had", verduidelijkt Steven Van de Wiel. "Zo kwamen we eigenlijk automatisch uit bij Forestlines van Houthandel Paulussen. Dat systeem heeft brandklasse B en dat zonder dat het hout behandeld werd. Het geheim zit in het feit dat de latten van onbehandeld hout aan een aluminium profiel geschroefd zijn op zo'n manier dat tussen elke lat wat ruimte zit. Door die microcompartimentering kon Houthandel Paulussen de brandoverslag tussen de verschillende latten sterk verminderen. Bovendien gaat het om een circulair systeem: de aluminium profielen worden, net als de latten tegen de profielen dus, geschroefd en dus omkeerbaar verbonden met de gevel."

Lees verder op het Houtconnect platform.

Hout voert boventoon in nieuwe kinesistenpraktijk

Ook interessant