Tuinaanleg en onderhoud

Tuin opknappen? Hier moet je op letten

Tuin opknappen? Hier moet je op letten
Ligt jouw tuin er al jaren hetzelfde bij? Dan is deze inmiddels misschien behoorlijk verouderd. In dat geval overweeg je mogelijk om jouw tuin onder handen te nemen. Dit kun je uitbesteden aan een hovenier, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Ga je zelf aan de slag? Besef je dan goed waar je aan begint. Een tuin opknappen is namelijk een flinke klus. Daarom vertellen wij jou hier waar je op moet letten bij het opknappen van jouw tuin.

Stel een budget vast

Het opknappen van een tuin kost geld, zelfs als je alles zelf doet. Je moet immers nieuwe beplanting en bestrating kopen en misschien wil je ook wel een nieuwe schutting. Daarom doe je er goed aan een budget vast te stellen.

Als je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je gericht gaan zoeken naar planten, stenen en ander materiaal. Vraag altijd offertes op bij verschillende partijen alvorens je een keuze maakt. De kosten voor bloemen, planten en stenen kunnen namelijk flink verschillen. Vergelijk je de verschillende offertes met elkaar? Dan is het snel duidelijk wat er wel en wat er niet binnen jouw budget past.

Werk volgens een plan

Ben je van plan om jouw tuin op te knappen? Dan begin je mogelijk direct met spitten. De kans is namelijk aanwezig dat de huidige planten, struiken en graszoden uit jouw tuin verdwijnen. Toch is dit niet de juiste manier om te beginnen. Stel altijd eerst een plan op voordat je met het opknappen begint. Hiermee maak je de nieuwe indeling van de tuin voor jezelf inzichtelijk. Je kunt zo’n plan zelf opstellen door een plattegrond van de tuin te maken. Vind je het lastig om een goede indeling te kiezen? Dan kan een hovenier om jou een handje helpen met het maken van een tuinindeling.

Begin pas met het opknappen van jouw tuin als er een plan ligt. Dit is met name bij de aanleg van een tuin belangrijk. Door het plan heb je namelijk altijd iets om op terug te vallen. Weet je even niet meer hoe het precies zat? Werp een blik op het plan en je kunt direct weer verder met het opknappen van de tuin.

Kies de juiste planten

Veel (achter)tuinen in ons land liggen tegenwoordig vol met stenen. Vooral mensen die niet van tuinieren houden bestraten een groot deel van hun tuin. Stenen zijn immers een stuk onderhoudsvriendelijker dan groen. Besef je wel dat een tuin zonder bloemen en planten nogal saai en kil kan ogen. Wil je dit voorkomen? Dan mag groen in jouw tuin niet ontbreken.

Op het gebied van bloemen en planten heb je ontzettend veel keuze. Sommige mensen kiezen voor een plantensoort omdat deze er mooi uitziet. Op zich logisch, maar kijk altijd verder dan de uitstraling. Onderhoud speelt namelijk ook mee. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor onderhoudsvriendelijke beplanting. Zodoende voorkom je dat je na de opknapbeurt meer werk aan jouw tuin hebt dan je lief is.

Ook interessant