Tuinaanleg en onderhoud

Minder tijd kwijt aan tuinonderhoud: 5 tips

Minder tijd kwijt aan tuinonderhoud: 5 tips
Tuinonderhoud; de een is er dol op, de ander vindt er niets aan. Toch moet het regelmatig gebeuren, want anders heb je in een paar maanden tijd een enorm oerwoud voor je deur. Onkruid groeit altijd sneller dan je denkt! Toch kun je het tuinonderhoud wel een stuk gemakkelijker maken, zodat het je minder tijd kost.

Tip 1. Vervang gras of grond door kunstgras

Kunstgras is een ideale ondergrond voor een onderhoudsarme tuin. Je hoeft er namelijk niets meer aan te doen als het eenmaal gelegd is. Bovendien komt er ook geen onkruid doorheen! Kunstgras is, als het goed gelegd is, water doorlatend. Het is dus een stuk handiger dan een tuin vol tegels, waar het water op blijft liggen. Je kunt het beste je kunstgras laten leggen door een professional, want als het verkeerd gelegd wordt kun je flinke problemen krijgen.

Tip 2. Gebruik goede methoden tegen onkruid

Onkruid is altijd vervelend en je hebt er best veel werk van. Er zijn twee goede methoden die voorkomen dat je urenlang in de weer bent in je tuin:
  • Schoffel de grond in de tuin 1x per week. Je zult merken dat je na de eerste keer super snel gaat, omdat de grond rul wordt. Onkruid kan dan niet goed wortelen en je bent in een wip klaar.
  • Gebruik kokend water om onkruid tussen tegels en grind weg te krijgen. Door er af en toe kokend water overheen te gieten gaat het onkruid dood. Na een paar keer herhalen komt het onkruid ook niet meer terug. Het is bovendien veel beter voor het milieu dan het gebruik van gif!

Tip 3. Neem een hovenier in dienst

Een hoveniersbedrijf kan heel voordelig zijn. Ze komen regelmatig langs en onderhouden dan je tuin. Vaak werkt dit in de vorm van een soort abonnement. Je betaalt een vast bedrag, waarop zij de tuin netjes houden. Zo ben je wel wat geld kwijt, maar in ruil kun je wel genieten van een mooie natuurlijke en weelderige tuin.

Minder tijd kwijt aan tuinonderhoud: 5 tips

Tip 4. Plant een groenblijvende bodembedekker

Bodembedekkers zijn planten die laag boven de grond groeien. Ze verspreiden zich doorgaans snel en vormen een dicht begroeide ondergrond. Als je ze rondom je vaste planten in je tuin zet, zullen ze de tuin dicht laten groeien. Ze blijven echter laag, dus ziet het er juist heel mooi uit. Bovendien hoef je ze niet te onderhouden en komt er maar zelden onkruid doorheen. Het is een mooie en natuurlijke methode om te zorgen dat je maar heel weinig onderhoud aan je tuin hoef te doen. Bodembedekkers zijn ook heel goed voor de afwatering van je tuin.

Tip 5. Kies planten die in de tuin kunnen blijven staan

In het tuincentrum zie je vaak de mooiste plantjes. Maar heb je al eens de labels bekeken? Een groot deel van de tuinplanten is eenjarig. Dat wil zeggen dat ze na de bloei doodgaan en niet meer terugkomen. Daarom kies je beter voor vaste planten, die ook winterhard moeten zijn. Bij bloembollen kies je bollen die je niet uit de grond hoeft te halen, maar die de vrieskou kunnen overleven. Zo creëer je sneller een tuin waar je minder onderhoud aan hoeft te plegen.

Een tuin onderhouden kan leuk zijn, maar is ook een uitdaging. Je hebt het vast al erg druk en als tuinieren niet je hobby is, is het lastig om er tijd voor te maken. Het is dan ook verstandig om al bij de aanleg van je tuin te bedenken wat je wilt. Wil je graag een mooie tuin, maar ook minder tuinonderhoud? Dat zal vast wel lukken met deze 5 praktische tips.

Ook interessant