Tuinonderhoud is noodzakelijk en kan gemakkelijk worden uitgevoerd

  BE   18 juni 2018 Bron: van Beem buitenleven
Tuinonderhoud is noodzakelijk en kan gemakkelijk worden uitgevoerd
De gemiddelde Nederlander hecht veel waarde aan zijn of haar tuin en daar hebben zij alle recht toe. Een tuin biedt men namelijk de mogelijkheid om vanuit het comfort en privacy van een eigen woning te genieten van de buitenlucht. Voor mensen die veelal binnenwerken kan het een uitkomst zijn om na hun werktijden thuis een frisse neus te halen. Een tuin vereist echter wel wat onderhoud en dit kan tijd in beslag nemen. Toch dient tuinonderhoud niet uitgesteld te worden. Het is namelijk niet bevorderlijk voor het woongenot, wanneer een tuin rommelig is of veel tekenen van verwering toont. Met dit in gedachte heeft een veranda specialist en een hovenier inzicht gegeven in hoe de consument zo goed en efficiŽnt mogelijk een tuin kan onderhouden.

Planten en bloemen vereisen aandacht

Water is een noodzakelijke behoefte van planten en bloemen, zonder water is de overlevingskans van een plant afwezig. Alle aardse organismes hebben water nodig om te overleven, al verschilt het per organisme wel hoeveel water nodig is om te overleven. Met dit in gedachte dient men voorafgaand aan de beplanting van een tuin onderzoek te doen naar de behoeftes van specifieke planten of bloemen.

Planten en bloemen kunnen niet alleen leven van water, maar zij hebben ook voedingstoffen nodig. Normaliter komen deze voedstoffen in de bodem door bijvoorbeeld gevallen bladeren of afgestorven planten. Ook insecten produceren hun eigen vorm van compost en dit is voedzaam voor de planten. Het is alleen zo dat men een tuin graag netjes houdt en alle plantenresten verwijderd. Om de groene organismes toch te voorzien van voedingstoffen, dient men jaarlijks kunstmatige compost te verspreiden in een tuin. Zo verbeterd de bodem namelijk en zullen planten beter groeien. Ook is het geadviseerd om een tuin regelmatig onkruidvrij te maken. Dit klusje raakt minder vervelend wanneer regelmatig wat onkruid verwijderd. Onkruid pikt namelijk mee van alle voedingstoffen en het water wat bestemd is voor de gewenste beplanting.

Om een tuin een mooi aanzicht te geven zal men op regelmatige wijze het gras moeten maaien en voorzien van voeding. Dit klusje kan veelal in minder dan 10 minuten geklaard worden, tenzij de tuineigenaren beschikken over een groot gazon.

Het onderhouden van tuinmeubilair

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van tuinmeubelen dient men ook deze regelmatig te onderhouden en beschermen tegen verwering. Dit kan vrij gemakkelijk gedaan worden zonder dat het veel tijd in beslag neemt. Zo kan men de meubels mooi houden door enkele keren per jaar het meubilair te reinigen en alle scharnieren te smeren. Naast onderhouden kan men ook tuinmeubelen beschermen tegen verwering. Hierbij kan gedacht worden aan roestvorming of houtrot. Men beschermt tuinmeubelen door gebruik te maken van tuinhuisjes, meubelhoezen of een veranda.

Extra tuinvoorzieningen zoals een veranda of tuinhuisje

Ook tuinvoorzieningen zoals een veranda of tuinhuisje verdienen aandacht. Zo beschermen deze twee voorzieningen namelijk tuinmeubelen, maar ook andere eigendommen tegen verwering. Men kan een tuinhuisje gemakkelijk met de hand reinigen of door het gebruik van een hogedrukspuit. Het is wel geadviseerd om voorzichtig te werk te gaan wanneer een hogedrukspuit gebruikt wordt om geen schade te verrichten aan de verflaag. Daarnaast kunnen bewoners schuilen onder het overkappende gedeelte van een veranda en zichzelf beschermen tegen allerlei vormen van neerslag. Zo kan men toch genieten van de buitenlucht zonder dat zij direct naar binnen moeten verhuizen. De van Beem hoveniers hebben benadrukt hoe belangrijk het is om deze voorziening goed te onderhouden. Door onderhoud te verrichten gaat de veranda langer mee en zal men niet tegen plotselinge herstelkosten aanlopen. Wanneer men voor gemak wil gaan zal een aluminium veranda de beste keuze zijn aangezien heel weinig onderhoud vereist. Een houten veranda dient men enkele keren per jaar te maken en om de paar jaar te behandelen met een beschermend middel.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo