Veranda - Overkappingen

Veranda bouwen? Met deze 7 tips zit je veilig

Veranda bouwen? Met deze 7 tips zit je veilig
Een veranda bouwen doe je niet elke dag. Het is een serieuze investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Daarom hebben wij voor jou een checklist samengesteld, waarin alle valkuilen, tips en mythes aan bod komen. Zo ben je perfect voorbereid om jouw droomveranda te realiseren.

1. "Bezint eer ge begint": mag ik een veranda bouwen?

In al je enthousiasme zou je het haast vergeten, maar er bestaan regels bij het bouwen van een veranda. Is er voor jouw veranda bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig? Sowieso heb je altijd een meldingsplicht aan de gemeente. Na 30 dagen mag je de werken automatisch starten, op voorwaarde dat de veranda:
  • Maximaal 40 m² groot is
  • Niet hoger dan 4 m is
  • De functie van de woning niet verandert

Voldoet jouw project niet aan deze voorwaarden, dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Als er stabiliteitswerken mee gepaard gaan, dan moet een architect je begeleiden.

2. De functie van de veranda

Wat wil je precies doen met de veranda? Moet het een volwaardige leefruimte worden (bv. een uitgebreide, open keuken of living)? Denk je meer aan een orangerie waarin jouw planten kunnen overwinteren? Of ben je gewoon op zoek naar een terrasoverkapping voor wat meer schaduw in de zomer? Voor elke functie bestaat er een veranda.
Denk ook vooruit. Nu wil je bijvoorbeeld een speelruimte voor de kinderen, maar later zal de veranda eerder een rustplek voor jou en je partner worden. De functie verandert, dus zorg dat de veranda erop voorbereid is.

3. De oriëntering en het fundament

Een veranda bouw je niet in het wilde weg. Bij het inplannen hou je best altijd de zon in het oog. Vaak kiest men voor een zuidwestelijke oriëntering, omdat je dan 's avonds nog van de zon kan genieten. Let op, dit is wel de warmste oriëntering.
Verlies echter de ondergrond niet uit het oog. Voor een stevige veranda is een goede fundering noodzakelijk. Heel wat mensen trappen hier in de val, wees dus op je hoede:
  • Zijn de funderingswerken in de prijs inbegrepen?
  • Voert de verandabouwer ze uit of een andere aannemer?
  • Zitten er leidingen in de weg? (riolering, water, elektriciteit, ...)
  • Is er een vochtscherm voorzien?

Sommige veranda's staan op een steunmuurtje. Dit zorgt voor extra stevigheid en is ideaal om radiatoren, stopcontacten en andere aansluitingen te plaatsen.

4. Het materiaal van de profielen

De vuistregel luidt: kies hetzelfde materiaal als de rest van het buitenschrijnwerk van de woning. Meestal gebruikt men:
  • Hout: geeft een warme uitstraling, maar vergt wel veel onderhoud
  • Aluminium: is onderhoudsvriendelijk en in alle kleuren en diktes beschikbaar
  • PVC: vraagt meestal om dikkere profielen, maar is zeer onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in alle kleuren en stijlen
  • Ijzer en staal: is zeer stijlvol, maar moet goed beschermd worden tegen roest

Maar je kunt ook perfect voor contrast kiezen en een andere bouwstijl volgen. Uiteindelijk beslis jij – en je budget – zelf welk materiaal je kiest.

5. De beglazing van een veranda

Dat geldt ook voor de beglazing. Meestal kiest men dubbel glas, maar dan is een combinatie met (elektrische) zonwering haast onmisbaar. Hoogrendementsglas is een dure optie, maar voorkomt op zich wel hete zomers en ijskoude winters.

6. Isoleren en ventileren

Wie een veranda niet isoleert en/of ventileert, zal zich dat snel beklagen. Enerzijds zorgt een gebrek aan isolatie voor extreme hitte (zomer) en extreem warmteverlies (winter). Daarom is het van belang om consequent te isoleren: dus niet enkel het glas, maar ook de muren, vloer, ...

Anderzijds is een goede ventilatie noodzakelijk voor een goede luchtkwaliteit en het voorkomen van vochtproblemen. Controleer dus zeker of er ventilatieroosters voorzien zijn.

7. Vergelijk verandabouwers

Met deze checklist bij de hand kan je goed voorbereid op zoek naar een aannemer. Ga echter niet met de eerste de beste verandabouwer in zee! Kan de constructeur mooie referenties voorleggen? Welke werken voert hij uit en welke niet? En last but not least stelt hij een eerlijke prijs voor? Vergelijk daarom verschillende offertes van verandabouwers. Bekijk hun voorstellen op je gemak en kies dan de beste partner voor jouw project.

Ook interessant