Gereedschap

Ongemak door drempels voor bouwbedrijven en hoveniers

Ongemak door drempels voor bouwbedrijven en hoveniers
Ook in de huidige moderne tijden hebben bedrijven zoals bouwbedrijven en hoveniers nog relatief veel last van drempels tijdens het werk. Ondanks de vele soorten en maten drempelhulpen die tegenwoordig te koop zijn, ervaren veel werknemers nog ongemak van (tijdelijke)stoepjes en hoogteverschillen op de werkplek. In dit artikel vindt je handige uitleg over de toepassing van drempelhulpen.

Minder veiligheid en belasting door drempels?

Tijdens het werken op een bouwplaats of in een tuin, ontstaan vaak hoogteverschillen. Dit zijn vervelende obstakels, met name met bijvoorbeeld een kruiwagen of een voertuig. De schokbelasting die ontstaat bij het overbruggen is vervelend. Maar daarnaast ongemerkt ook belastend voor het lichaam. Niet na enkele keren maar wel wanneer jarenlang de schokbelasting wordt ervaren van de schok van een wiel tegen een drempel. Bij een gedeelte van de medewerkers kan dit (indirect) een oorzaak zijn van lichamelijk klachten.

De drempels zorgen ook voor (in beperkte mate) minder werkplezier en tijdverlies. Om de genoemde nadelen te voorkomen, kan gebruik gemaakt worden van een drempelhulp.

Wat zijn de mogelijkheden van drempelhulpen in de bouw?

Vaak worden hogere drempels opgeheven met spaanplaten. In veel gevallen kan dit inderdaad een geschikte oplossing zijn. Is er geen ruimte voor een dergelijke grote spaanplaat, dan wordt er meestal geen oplossing gezocht. In dergelijke gevallen kan een drempelhulp een geschikte oplossing zijn. Ook voor zwaardere voertuigen. Tegenwoordig zijn er namelijk ook oplopen met een maximale puntbelasting van 1500 tot 10.000 kilo. Hierbij gaat het om de maximale puntbelasting, of ter wel de druk van één band.

Drempelhulpen zijn tegenwoordig vaak van rubber. Dit materiaal heeft als voordeel dat het stroef, sterk en slijtvast is. Ook zijn er mobiele drempelhulpen met handvaten te koop. Deze zijn meestal van kunststof of Aluminium gemaakt. Deze worden met name gebruikt voor korter gebruik. Bijvoorbeeld voor een paar dagen of zelfs slechts één keer. Dergelijken typen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt door vrachtbezorgers.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Via de volgende link vindt je diverse soorten en maten: drempelhulpen.

Zorg voor zichtbaarheid van hoogteverschillen

Naast een helling, kan ook de zichtbaarheid van een hoogteverschil belangrijk zijn. Met name op het gebied van veiligheid. Dankzij een pilon of een lint dat op de drempel is geplakt, kan veel ongemak worden voorkomen.

Door bewust na te denken over de ongemakken die tijdens een werkdag ontstaan, kunnen oplossingen worden gevonden om een gedeelte van de ongemakken te voorkomen. Dit brengt opgeteld soms uiteindelijk verrassend veel voordeel. Fijn voor zowel de werkgever, als de werknemers.

Ook interessant