Welke veiligheidsschoenen heb je nodig tijdens de verbouwingen?

  BE   6 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Welke veiligheidsschoenen heb je nodig tijdens de verbouwingen?
Wanneer je met gereedschap werkt, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Het gaat hierbij onder andere om veiligheidsschoenen, maar ook om een goede werkbroek of een veiligheidshelm. Het kiezen van de juiste veiligheidskleding is niet altijd even eenvoudig. Daarom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste veiligheidsschoenen voor bij jouw verbouwingen.

S3-veiligheidsschoenen

S3-veiligheidsschoenen© engelbert strauss

Voor verbouwingen zijn veiligheidsschoenen met de norm S3 de ondergrens. Het gaat om veiligheidsschoenen die bestand zijn tegen een impact van 200 joule. Deze veiligheidsschoenen kunnen dus minimaal 200 joule kinetische energie opvangen, wat neerkomt op een impact van een object van 19,62 kilogram dat vanop een meter hoogte valt bij een normale valversnelling van 9,81 m/s². Een vallende baksteen zal dus niet in een gebroken teen resulteren. Deze veiligheidsschoenen beschikken bovendien over een gesloten en schokdempende hiel, zijn antistatisch en beperkt waterbestendig. De zool is ook nog van extra grip voorzien en ondoordringbaar ontworpen, waardoor een uitstekende nagel de zool niet doorboort. Hierdoor zijn S3-veiligheidsschoenen ideaal voor zware werkzaamheden binnen en buiten.

S5-veiligheidsschoenen

S5-veiligheidsschoenen© engelbert strauss

Het nadeel van de S3-veiligheidsschoenen is dat ze niet volledig waterdicht zijn. Indien dat een vereiste is, kan je in principe ook voor S4- of S5-veiligheidsschoenen kiezen. S4-veiligheidsschoenen raden we echter af omdat die niet van een ondoordringbare zool zijn voorzien. Bij S5-veiligheidsschoenen is dat dan weer wel het geval. Die schoenen voldoen immers aan net dezelfde eisen als de S3-veiligheidsschoenen, buiten het feit dat ze nog steviger ontworpen zijn en geheel waterbestendig zijn. Daarom worden ze meestal gemaakt van rubber of kunststof.

In de lokale bouwmarkt is het niet altijd duidelijk aan welke eisen de veiligheidsschoenen voldoen of is het aanbod vaak beperkt. Daarom bestel je maar beter genormeerde S3- of S5-veiligheidsschoenen bij gespecialiseerde verkopers als engelbert strauss. Het gaat hier enkel om werkschoenen die conform veiligheidsnorm EN ISO 20345 of EN ISO 20347 zijn ontworpen.

Eventueel aan te vullen met accessoires

Vooral indien je tijdens de koude winterdagen buiten werkt, is het belangrijk om je voeten extra te beschermen. Daarvoor zijn er speciale zool- of teenverwarmers die de voettemperatuur op punt houden. Je kan ze zowel gebruiken in combinatie met klassieke werkkousen of met thermische kousen. Bij sneeuwval of bij modder door hevige regenval gebruik je best ook schoenkettingen die extra houvast bieden. Heb je snel pijn aan je voeten? Dan zijn extra comfortabele inlegzolen eveneens geen overbodige luxe.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo