Nieuwbouw

De veiligheidskleding om veilig te werken op elke werkplek

De veiligheidskleding om veilig te werken op elke werkplek
Heb jij een uniform voor je baan? Een groot deel van de Belgen en Nederlanders heeft dit, of je nu werkt als verpleegster of als loodgieter. Vele uniformen zijn zelfs verplicht met een reden: de veiligheid op de werkvloer. We geven je graag wat meer uitleg over de meest voorkomende soorten veiligheidskleding en waarom deze kleding precies zo belangrijk is.

Veiligheidskleding voor alle sectoren

In sommige sectoren zorgt een uniform gewoon voor uniformiteit tussen de werknemers, of is het kleding die vuil mag worden, bijvoorbeeld voor bakkers in een grootbakkerij of schoonmakers. Toch zijn er ook heel veel sectoren waarbij bepaalde delen van het uniform nodig zijn om veilig te kunnen werken. De bekendste voorbeelden hiervan zijn bouwvakkers die op een werf verplicht een helm en veiligheidsschoenen moeten dragen.

De meest gebruikte soorten veiligheidskleding

#1: Veiligheidshelm: Deze kent iedereen! Als je een werf op wilt, dan is deze verplicht. Maar veiligheidshelmen zijn niet exclusief voor de bouwsector, ook andere sectoren en bedrijven gebruiken ze als er gewerkt wordt met voorwerpen die kunnen vallen. Zo is het ook bij vele productiebedrijven die o.a. werken met grote machines verplicht om een helm te dragen.

#2: Veiligheidsschoenen: er zijn verschillende soorten veiligheidsschoenen, afhankelijk van de sector waarvoor ze worden gebruikt. Zo zijn er schoenen met een metalen tip, maar ook schoenen die elektrische spanning isoleren of die een speciale laag hebben tegen chemicaliën. Het model kan ook anders zijn per sector, zo is het verplicht voor lassers om volledig gesloten schoenen te dragen. Vloeibaar metaal kan zo de voet niet raken.

#3: Oranje hesjes: Wil je dag en nacht duidelijk zichtbaar zijn voor rijdend materieel? Dan moet een werknemer een oranje hesje dragen. Vroeger verschilde de kleur wat per sector, maar nu dragen alle sectoren oranje, of je nu in de bouwsector werkt of werkt aan het spoor en aan de snelwegen. Zo is een werknemer zichtbaar als er iets op hem of haar komt afgereden.

#4: Brandwerende kleding: Wist je dat brandwerende of -vertragende kleding een must is voor tientallen beroepen? Uiteraard wordt dit gedragen in de metaalindustrie en de auto-industrie, maar ook onder meer lassers en elektriciens moeten deze kleding dragen als ze in contact kunnen komen met hitte of vlammen. Er zijn verschillende beschermingsklassen, afhankelijk van de risico’s van de baan.

Welke veiligheidskleding heb ik nodig?

Als je een nieuwe baan start en deze heeft veiligheidskleding nodig, dan kun je er zeker van zijn dat je die krijgt van jouw werkgever. Maar als je echt wilt weten welke kleding tegen welke situatie bescherming biedt en hoe je dagdagelijks veilig kunt werken, dan is het een goed idee om een VCA cursus te volgen, zoals een VCA Basis of een VCA VOL. Zo leer je alles over veilig werken in elke sector. In sommige bedrijven moet je zelfs over een VCA diploma beschikken om er te mogen werken, bijvoorbeeld bij vele bouwbedrijven. Sla dus twee vliegen in één klap en schrijf je in voor een cursus.

Ook interessant