Nieuwbouw

Waarom een VCA certificaat onmisbaar is in de bouw

Waarom een VCA certificaat onmisbaar is in de bouw
Werken in de bouw brengt natuurlijk nogal een aantal risico’s met zich mee. Het is niet voor niets een van de gevaarlijkere branches om in te werken. Juist om die reden is een VCA Certificaat (in Nederland) zo ontzettend belangrijk. VCA staat voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist voor Aannemers. Wanneer een specifieke aannemer een VCA certificaat op zak heeft, betekent dit dat hij aan het grootste deel van de gestelde eisen voldoet.

Bewuster en veiliger

Om een VCA certificaat op zak te mogen hebben, moet er eerst een VCA Cursus gevolgd worden. Tijdens deze cursus worden de cursisten opgeleid om veiliger en bewuster te werken. Ongevallen op de werkvloer worden vermindert door deze bewuste manier van werken: zeker in een risicovolle omgeving zoals een bouwterrein, werkplaats of fabriek is dit erg belangrijk. Een ongeval kan namelijk niet alleen ernstig lichamelijk letsel, maar ook flinke kosten met zich meebrengen. Wanneer een medewerker of leidinggevende een VCA certificaat heeft behaald is deze op de hoogte van de relevante wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid. Dit vergroot het veiligheidsbewustzijn en hierdoor worden de kansen op een ongeval verkleind.

Voor wie is het bedoeld?

Het VCA certificaat is tot op heden nog niet verplicht, maar het aan kunnen tonen van dit certificaat wordt wel steeds vaker als een harde eis gesteld om een specifieke baan in een branche als de bouw te kunnen krijgen. Het certificaat is dan ook bedoeld voor zowel leidinggevenden als werknemers. De werknemers kunnen het B-~VCA certificaat behalen en leidinggevenden behalen het VOL-VCA diploma. Er zijn zelfs speciale VCA diploma’s (VIL-VCU) voor leidinggevenden die bij een uitzendbureau werken. Daarnaast hebben ook bedrijven in zijn geheel de mogelijkheid om de VCA certificering te krijgen. Wanneer zij deze VCA certificering behalen, betekent dit dat zij voldoen aan de richtlijnen zoals deze omschreven staan in de VCA voorschriften. Steeds meer opdrachtgevers vragen specifiek naar deze certificering, en dat maakt het een ontzettend goede investering. Heb je als leidinggevende, werknemer of zelfs als bedrijf dus een VCA certificaat, dan is de kans groter dat je een baan of een specifieke klus binnen sleept.

Win-win situatie

Naast een veiligere werkomgeving draagt het VCA certificaat dus ook bij aan het behalen van je doelen op het gebied van werk en inkomen. Een win-win situatie voor alle betrokken partijen, van opdrachtgevers tot werkgevers en aannemers. Een goede stap richting een veilige, bewuste bouwomgeving en een vermindering aan ongevallen in deze risicovolle sector.

Ook interessant