Nieuwbouw

Het belang van certificaten in de bouw

Het belang van certificaten in de bouw
Overal waar gewerkt wordt loop je risico op (bijna)ongevallen. Maar met name de bouw en industriesector zijn bekend om de verhoogde risico’s. Het bewustzijn van veilig werken is daarom belangrijk. Met elkaar de veiligheid bespreken en gebruik maken van beschermingsmiddelen is van belang. Om veilig werken te waarborgen zijn er in Nederland certificaten in de bouw te krijgen. Waarom is dat van belang?

Veilig werken

Het behoeft weinig uitleg waarom veilig werken belangrijk is. In de bouw lopen de uitvoerenden en bezoekers allerlei risico’s. Deze risico’s zijn niet allemaal te elimineren. Daarom is het van belang dat iedere partij meedenkt over de veiligheid. Door met elkaar bewust bezig te zijn met dit onderwerp worden risico’s beter ingeschat. Als management moet je eventuele meldingen daarom ook serieus nemen. Iedereen is namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.

Veiligheid en personeel

Zoals gezegd is het bewustzijn belangrijk. Als er onder het personeel geen ruimte is voor suggesties op het gebied van veiligheid wordt het gevaar groter. Mensen houden hun mond over onveilige situaties. Daarom is de kans dat er wat aan wordt gedaan, veel kleiner. Om iedere werknemer daar in mee te helpen is het verstandig om ze daarin op te leiden. De investering is niet zo groot, je kunt bijvoorbeeld je VCA binnen 1 dag halen. Deze Veiligheid Checklist Aannemers is voor veel bedrijven een eis aan hun onderaannemers. Iedere medewerker moet een certificaat hebben die aantoond dat hij de basiscursus heeft gehaald in de afgelopen tien jaar. Omdat de wet- en regelgeving steeds veranderd moet dus iedere tien jaar weer een herhalingscursus worden gevolgd.

Veiligheid en materieel

Niet alleen het personeel is reden voor veiligheidsrisico’s. Ook materieel is van cruciaal belang. Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om dat te weten. Zorg dat je met deugdelijk materiaal werkt. Steeds meer apparaten moeten gekeurd worden op werking en veiligheid. Afhankelijk van de opdrachtgever moet er voor (een deel van) het materieel een certificaat van keuring worden getoond. Dit alles om te zorgen dat er geen ongevallen plaatsvinden door het gebruik van ondeugdelijk materieel. Maar ook als er geen certificering vereist is, ben je als ondernemer verantwoordelijk.

Opleiding en certificaten in de bouw

Om de veiligheid in de bouwsector te vergroten en te waarborgen zijn er opleidingen. VCA is al genoemd. Maar iedere bouwplaats moet een bedrijfshulpverlener hebben. Een wettelijke bepaling is dat per zoveel medewerkers één bhv’er aanwezig moet zijn. Deze bhv’ers moeten gecertificeerd zijn. Er kan hierop worden gecontroleerd door de Arbo. Voor het bedienen van bijvoorbeeld hijs- en hefmachines zijn ook certificaten vereist. Maak daar als aannemer gebruik van. Niet alleen als certificaten in de bouw verplicht zijn maar ook op klussen waar dat niet vereist is. Het gaat namelijk om de veiligheid van mensen.

Behaal je VCA examen in 1 dag samen met je personeel. Je hebt dan een belangrijke stap gezet naar veilig werken. Het belang van certificaten in de bouw is met name omdat mensenlevens risico lopen. Zorg dat zowel je personeel als het te gebruiken materieel up-to-date zijn.

Ook interessant